Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ

Законом України від 07.07.2011 р. № 3609-VI (законопроект № 8217) унесено численні зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК). До основних змін щодо справляння податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) з найпоширеніших виплат можна віднести такі:

1. Виплати за договорами цивільно-правового характеру (ЦПХ).

У цілях утримання ПДФО суму винагороди за договором ЦПХ за виконання робіт (надання послуг) тепер необхідно буде зменшувати на суму єдиного соціального внеску у частині утримань, за аналогією з доходами у вигляді заробітної плати (п. 164.6 ПК).

2. Допомога по вагітності та пологах.

У п.п. 165.1.1 ПК уточнили, що допомога по вагітності та пологах не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи.

3. Індексація стипендій.

Підпункт 165.1.26 ПК доповнено нормою про те, що не підлягають обкладенню ПДФО суми нарахованої відповідно до закону індексації стипендій, що виплачуються з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту.

4. Право на податкову знижку з ПДФО.

Фізичні особи, які бажають скористатися правом на податкову знижку з ПДФО, зможуть це зробити до кінця податкового року, наступного за звітним (п.п. 166.4.3 ПК). Слід нагадати, що в поточному році таке право необхідно було реалізувати до 01.05.2011 р.

5. Нараховані, але невиплачені доходи.

Статтю 168 ПК доповнено новим п.п. 168.1.5, згідно з яким податкові агенти зобов'язані перераховувати ПДФО з нарахованих, але невиплачених (ненаданих) фізичним особам доходів у строки, установлені для місячного податкового періоду, тобто протягом 30 календарних днів після закінчення звітного місяця.

6. Граничний дохід для застосування ПСП на дітей.

Після внесення поправок до п.п. 169.4.1 ПК граничний дохід кратно кількості дітей визначається і для осіб, які є одинокими матерями (батьками), вдовами або опікунами, піклувальниками (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПК), і для осіб, які утримують дітей-інвалідів (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПК). Нагадаємо, що до внесення змін для цієї категорії працівників граничний дохід у цілях застосування ПСП у 2011 році встановлювався на рівні 1320 грн. незалежно від кількості дітей.

7. Відповідальність громадян за заниження доходів, у тому числі за неподання декларації про доходи.

Вилучено п.п. 120.1.1 ПК
, згідно з яким неподання платником податку — фізичною особою декларації або заниження суми податкового зобов'язання в поданій декларації зумовлювали накладення штрафу в розмірі 25 % від різниці між заниженою сумою податкового зобов'язання і сумою, визначеною податковим органом.

Наведені зміни

набули чинності з 06.08.2011 р. — дня, наступного за днем опублікування Закону № 3609 («Голос України», 05.08.2011, № 144).

Детальніше внесені Законом № 3609 поправки ми розглянемо на сторінках нашого видання в найближчих номерах.

 

Зміни у звітності з ЄСВ

Постановою правління Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) від 23.06.2011 р. № 18-1 унесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2. Акцентуємо увагу на ключових моментах:

усі звітні форми викладено в новій редакції;

— з'явилася

нова звітна форма — додаток 7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання».

Унесені зміни до

додатка 4 головним чином торкнулися таблиць 5 та 6. Так, додалися випадки, коли страхувальниками подається Таблиця 5: зокрема, у разі надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— у Таблиці 6 з'явилися два додаткові показники:

— графа 13 «Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності»;

— графа 14 «Кількість календарних днів без збереження заробітної плати».

Крім того, у додатку 4 змінами

передбачено механізм виправлення помилок, допущених при нарахуванні пенсійних внесків за період до 01.01.2011 р.: у графі 10 Таблиці 6 тепер можна використовувати додаткові коди типів нарахувань: 6, 7, 8 та 9.

Нова форма

, наведена у додатку 7, подається роботодавцями при настанні нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання із застрахованою особою, у тому числі з фізичною особою, яка обрала спрощену систему оподаткування, або членом сім'ї, який бере участь у здійсненні підприємницької діяльності. Строк подання протягом двох робочих днів після настання страхового випадку щодо таких осіб.

Постанова

набрала чинності з 1 серпня 2011 року. Щодо звітного періоду, за який уперше необхідно подавати оновлену форму, то тут не все зрозуміло. Згідно з усними роз'ясненнями фахівців ПФУ вперше оновлений щомісячний додаток 4 слід подавати за підсумками серпня 2011 року — не пізніше 20.09.2011 р. А от новий додаток 7, на наш погляд, слід подавати протягом двох робочих днів після настання страхових випадків, які сталися вже після набуття чинності цією постановою, тобто після 1 серпня. Сподіваємося, що найближчим часом ми отримаємо відповідні письмові роз'яснення від ПФУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі