Теми статей
Обрати теми

Якщо донараховано індексацію

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Якщо донараховано індексацію

 

Юлія МІШАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У 2010 — 2011 роках на підприємстві регулярно проводилася індексація заробітної плати. У липні 2011 року новий бухгалтер виявив помилки в індексації та донарахував певні суми за минулі місяці. До якого місяця в цілях нарахування відпускних належить донарахування індексації: до місяця, за який її донараховано, або до місяця, в якому здійснено донарахування?

(м. Полтава)

 

Згідно з

п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), обчислення середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористану відпустку проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, які передують місяцю надання відпустки чи виплати компенсації.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпускних враховуються: основна заробітна плата, доплати та надбавки, індексація тощо

(п. 3 Порядку № 100, лист Мінпраці від 06.09.2007 р. № 554/13/155-07).

Відповідно до

п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з виявленням помилки, то такі нарахування відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

Таким чином, виправлення помилки з індексації заробітної плати провадиться в місяці її виявлення зі складанням бухгалтерської довідки. При цьому суми донарахувань індексації належать до місяця, в якому таке донарахування було здійснено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі