Теми статей
Обрати теми

Працівники вищого навчального закладу, які досягли пенсійного віку, можуть працювати не тільки на 0,5 ставки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Працівники вищого навчального закладу, які досягли пенсійного віку, можуть працювати не тільки на 0,5 ставки

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Працівник багато років в університеті обіймав посади викладача та доцента. Після виходу на пенсію керівництво повідомило, що тепер він не має права працювати більше ніж на 0,5 ставки. Чи правильно це? Яким нормативним документом визначено цю норму?

(м. Вінниця)

 

Перш за все слід зазначити, що оскільки працівник до пенсійного віку працював викладачем та доцентом у вищому навчальному закладі III — IV рівнів акредитації, то, напевно, він оформив наукову пенсію відповідно до

ст. 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII. Згідно з цим Законом виходом на пенсію вважається день звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника задля (з метою) звернення за призначенням пенсії відповідно до цього законодавчого акта. Тобто після виходу на пенсію працівник продовжує працювати на посаді викладача, але виключно за трудовим договором (контрактом), відповідно до якого має визначатися його навантаження (повна ставка, 0,5 ставки чи інше).

Одночасно слід зазначити, що затвердження розподілу навантаження між викладачами та іншими працівниками вищого навчального закладу, формування штатного розпису цього закладу

належать до компетенції керівника, за погодженням з первинною профспілковою організацією закладу, залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних науково-педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі.

Також повідомляємо, що жодним чинним нормативно-правовим актом не визначено, що працівники вищого навчального закладу, які досягли пенсійного віку, можуть працювати тільки на 0,5 ставки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі