Теми статей
Обрати теми

Тривалість робочого часу молодших медичних сестер фізіотерапевтичних кабінетів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість робочого часу молодших медичних сестер фізіотерапевтичних кабінетів

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Яка тривалість робочого часу молодших медичних сестер фізіотерапевтичних кабінетів (відділень) закладів охорони здоров’я?

(м. Харків)

 

Для медичних працівників (лікарі, середній медичний персонал) закладів охорони здоров’я, які працюють у нормальних умовах праці, норму робочого часу затверджено

наказом Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319, яка становить 38,5 години на тиждень, для адміністративно-господарчого персоналу — 40 годин на тиждень. Молодших медичних сестер віднесено до категорії робочих (господарчий персонал), тому робочий тиждень цих працівників у нормальних умовах праці становить 40 годин.

Згідно зі

ст. 51 Кодексу законів про працю України, ст. 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, встановлюється скорочена тривалість робочого часу, не більш як 36 годин на тиждень. Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня від 21.02.2001 р. № 163 (далі — Перелік).

Скорочений робочий час встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці, яка проводиться згідно з

Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442. Підтвердження цього права можливе при віднесенні робочого місця працівника до категорії зі шкідливими умовами праці за результатами атестації робочих місць. Скорочена тривалість робочого часу згідно із зазначеною в Переліку тривалістю встановлюється лише в ті дні, коли працівник фактично був зайнятий у шкідливих умовах праці не менше половини тривалості робочого часу, встановленого для працівників цих виробництв, професій, посад.

Перелік посад, структурних підрозділів та закладів охорони здоров’я зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, наведено в

розд. 32 «Охорона здоров'я, освіта та соціальна допомога» Переліку (фізіотерапевтичні кабінети, відділення). Так, робота у фізіотерапевтичному кабінеті (відділенні) дає право на скорочену 36-годинну тривалість робочого тижня лікарям, середньому медичному персоналу та молодшим медичним сестрам, які зайняті повний робочий день у приміщеннях грязеторфолікарень, озотокеритолікарень, у приміщеннях сірководневих та сірчистих ванн, молодшим медичним сестрам та робітникам, зайнятим підвезенням та підігріванням грязі та очищенням брезентів від лікувальної грязі та озокериту, молодшим спеціалістам з медичною освітою та молодшим медичним сестрам, зайнятим тільки приготуванням штучної сірководневої води, а також аналізом складу сірководню та сірчистого газу в сірководневих та сірчистих ваннах, змішувачах, резервуарах, насосних станціях і в оголовках бурових свердловин.

Інші працівники зазначених кабінетів (відділень), у тому числі й молодші медичні сестри,

Переліком не передбачені.

Отже, норма робочого часу

молодших медичних сестер фізіотерапевтичних кабінетів становить 40 годин на тиждень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі