Теми статей
Обрати теми

Забезпечення засобами індивідуального захисту медичних працівників

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Забезпечення засобами індивідуального захисту медичних працівників

 

Володимир ФЕСАН, головний технічний інспектор праці ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Якими нормативно-правовими документами слід керуватися при забезпеченні засобами індивідуального захисту медичних працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я та проводять діагностичні дослідження на ВІЛ-інфекцію, надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД, а також контактують з кров’ю та іншими біологічними матеріалами від ВІЛ-інфікованих осіб?

(м. Євпаторія)

 

У цьому питанні перш за все слід керуватися

Переліком і нормативами застосування засобів індивідуального захисту працівників закладів охорони здоров'я, що проводять діагностичні дослідження на ВІЛ-інфекцію, надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД, а також контактують з кров'ю та іншими біологічними матеріалами від ВІЛ-інфікованих осіб, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.98 р. № 2026.

Як зазначено у

п. 2 цього Переліку, під час маніпуляцій, які супроводжуються порушенням цілісності шкіри і слизових оболонок, розтину трупів, проведення лабораторних досліджень, оброблення інструментарію і білизни, прибирання приміщень тощо медичні працівники та технічний персонал повинні користуватися засобами індивідуального захисту.

Кількість цих засобів визначається виходячи з такої добової норми на одного працівника:

— хірургічний халат — 1;

— гумові (латексні) рукавички — з розрахунку 1 пара на 3 години роботи;

— маски — 6;

— шапочка — 1;

— непромокальний фартух — 1;

— нарукавники — 2;

— окуляри — 1;

— захисний екран — 1.

У спеціалізованих відділеннях, що надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД, повинно бути по одному набору одноразового стерильного інструментарію на 6 хворих (на добу): для хірургії, гінекології, отоларингології, для взяття крові.

Крім того, для консультантів і чергової зміни медичних працівників додатково видається половина зазначеної кількості засобів індивідуального захисту та наборів інструментарію.

Також не втратили своєї чинності

Галузеві норми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам установ, підприємств та організацій охорони здоров'я (додаток № 1) та Норми безплатної видачі санітарно-гігієнічного одягу, санітарного взуття та санітарного приладдя працівникам установ, підприємств та організацій охорони здоров'я (додаток № 2), затверджені наказом МОЗ СРСР від 29.01.88 р. № 65, згідно з якими працівники, зокрема, повинні бути забезпечені відповідним спеціальним і санітарним одягом і взуттям, рушником та щіткою для миття рук.

Необхідно брати до уваги й

Інструкцію з організації роботи лабораторій діагностики ВІЛ-інфекції, затверджену наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22.02.2002 р. № 71, у пп. 7.2 та 7.16 якої зазначено, що:

— робота в лабораторіях діагностики ВІЛ-інфекції проводиться з дотриманням правил індивідуального захисту: медпрацівник працює в халаті, шапочці, обов'язково в гумових рукавичках. Рекомендується при роботі застосовувати пластикові щитки або окуляри для запобігання попаданню в очі краплин сироваток або робочих розчинів;

— приготування дезінфікуючих розчинів, знезараження біологічного матеріалу та посуду проводять в окремому приміщенні, яке добре провітрюється, з використанням засобів індивідуального захисту — гумових рукавичок, герметичних окулярів (типи 110-2, 110-3 або моноблок), респіраторів з протигазовим патроном марки А або Б (типи РУ-60М, РПГ-67 та ін.), халата, шапочки, гумового фартуха.

Крім того, у питанні, що розглядається, необхідно керуватися

Порядком проведення тестування на ВІЛ-інфекцію та забезпечення якості досліджень, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.12.2010 р. № 1141. У п. 3 розд. VIII «Правила дотримання режиму роботи лабораторії» цього Порядку вказано, що робота в лабораторії здійснюється з дотриманням таких правил індивідуального захисту:

— працівник працює в халаті, шапочці, гумових, нітрилових рукавичках;

— при відкритті пробірок зі зразками крові слід використовувати захисні окуляри.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі