Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та Інструкції щодо її заповнення

Редакція ОП
Наказ від 14.07.2011 р. № 279

Міністерство соціальної політики України

Про затвердження форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та інструкції щодо її заповнення

Наказ від 14.07.2011 р. № 279

(витяг)

 

Відповідно до пункту 4 статті 20 Закону України «Про зайнятість населення», абзацу другого пункту 2 частини другої статті 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» наказую:

1. Затвердити:

1.1. Форму звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників».

1.2. Інструкцію щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників».

2. Визнати такими, що втратили чинність:

2.1. Форму звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників», затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 19.12.2005 № 420, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.12.2005 за № 1534/11814;

2.2. Інструкцію щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників», затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 19.12.2005 № 420, зареєстровану у Міністерстві юстиції України 21.12.2005 за № 1537/11817.

Підпункт 1.4 пункту 1 та підпункт 2.4 пункту 2 наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 19.12.2005 № 420 «Про затвердження форм звітності та інструкцій щодо їх заповнення», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 21.12.2005 за № 1534/11814, виключити.

<…>

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Віце-прем’єр-міністр України — Міністр С. Тігіпко

 

img 1 

img 2

 

Затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 14.07.2011 р. № 279

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.08.2011 р. за № 946/19684

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»

 

I. Загальні положення

1.1. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» на власників підприємств, установ, організацій або уповноважені ними органи незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, а також фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників (далі — роботодавці), покладено обов’язок подавати виконавчій дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття відомості про прийняття на роботу працівників.

1.2. Роботодавці, які здійснюють прийом працівників на роботу (у тому числі іноземців та осіб без громадянства), подають форму звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» (далі — форма) до центру зайнятості тієї самої адміністративно-територіальної одиниці, на території якої вони зареєстровані як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відокремлені підрозділи (філії, представництва, відділення тощо), які є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та мають право самостійно здійснювати прийом працівників та розрахунки з ними, подають форму до центру зайнятості за місцем своєї реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

В інших випадках форму за структурні підрозділи (відокремлені підрозділи) складає роботодавець і подає до центру зайнятості за місцем своєї реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. При цьому у графі 8 форми зазначаються найменування структурного підрозділу (відокремленого підрозділу) та його місцезнаходження, якщо воно не збігається з місцезнаходженням роботодавця.

1.3. Форма складається та подається не пізніше 10 календарних днів з дня прийому працівника на роботу (першого робочого дня працівників). Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подачі звіту є перший за ним робочий день.

У разі відсутності факту прийняття на роботу працівників форма не подається.

1.4. До форми включаються працівники, які перебувають з роботодавцем у трудових відносинах, незалежно від того, чи перебуває працівник у штаті роботодавця або є позаштатним працівником (працює на умовах строкового трудового договору чи за сумісництвом).

До форми не включаються дані стосовно працівників, прийнятих роботодавцем на оплачувані громадські роботи та на робочі місця з наданням дотації на підставі договорів, укладених між центром зайнятості та роботодавцем.

 

II. Порядок заповнення форми

2.1. У графі 1 зазначаються українською мовою відповідно до паспортних даних (для іноземців та осіб без громадянства — згідно з їхнім паспортним документом) прізвища, імена та по батькові всіх громадян, прийнятих на роботу (без скорочення).

2.2. У графі 2 вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків прийнятого працівника (до 01.01.2011 — ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті.

2.3. У графі 3 зазначається зареєстроване місце проживання прийнятого на роботу працівника (Автономна Республіка Крим, м. Київ, м. Севастополь, область, район, населений пункт, район у місті). Для іноземців та осіб без громадянства допускається зазначення місця перебування.

2.4. У графі 4 наводиться найменування професії (посади), на яку прийнято працівника, відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 № 327 (далі — КП).

2.5. У графі 5 наводиться код професії (посади) відповідно до КП.

2.6. У графі 6 вказуються номер та дата наказу про прийняття на роботу працівника (для фізичних осіб — дата трудового договору, а також номер і дата його реєстрації у центрі зайнятості згідно з книгою реєстрації трудових договорів — за наявності).

2.7. У графі 7 вказується дата, з якої працівник фактично приступив до роботи (перший робочий день).

2.8. У графі 8 вказуються найменування та місцезнаходження структурного підрозділу (відокремленого підрозділу), до якого було прийнято працівника. Заповнюється у випадку, якщо форму за структурний підрозділ (відокремлений підрозділ) складає роботодавець, якому він підпорядкований.

2.9. Заповнення граф є обов’язковим. Якщо місцезнаходження структурного підрозділу (відокремленого підрозділу) збігається з місцезнаходженням роботодавця, для графи 8 допускається позначка «-».

2.10. У графі 9 проставляється відмітка «V», якщо працівника прийнято на новостворене робоче місце. Новостворене робоче місце — це робоче місце, яке утворено внаслідок реєстрації підприємства, установи, організації або після здійснення відповідних технологічних, організаційних та інвестиційних заходів, спрямованих на впровадження або розширення нових видів виробництва (робіт, послуг) та зміну умов праці. Графа не заповнюється фізичними особами, які використовують найману працю.

2.11. Форма підписується керівником (власником) підприємства (установи, організації, відокремленого

підрозділу) або фізичною особою, яка використовує працю найманих працівників. Зазначаються прізвище, ініціали і номер телефону виконавця, дата складання звіту, яка має збігатися з датою на формі, та ставиться печатка (для фізичних осіб — за наявності).

 

В. о. директора Державного центру зайнятості
К. Гранік

 

 

Коментар редакції

 

Подаємо та заповнюємо форму № 5-ПН по-новому

 

Наказом, що коментується, затверджено форму звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та Інструкцію щодо її заповнення (далі — наказ/Інструкція № 279).

Зазначеним наказом скасовано раніше діючу форму звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та Інструкцію щодо її заповнення, затверджених наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

Нагадаємо, що зовсім недавно на сторінках нашого видання (див. «ОП», 2011, № 15, с. 18 — 20) ми розглядали порядок заповнення звітності, яку зобов’язані подавати роботодавці до центру зайнятості. Серед цих форм і форма звітності № 5-ПН, яку тепер роботодавці зобов’язані подавати та заповнювати по-новому.

Отже, проаналізуємо зміни в новій формі звітності № 5-ПН та порядку її подання.

1. У п. 1.2 Інструкції № 279

чітко прописано випадок, коли цю форму структурні підрозділи (відокремлені підрозділи) складають самостійно, зокрема це стосується відокремлених підрозділів (філій, представництв, відділень тощо), які є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та мають право самостійно здійснювати прийняття працівників та розрахунки з ними. Відмітимо, якщо місцезнаходження структурного підрозділу (відокремленого підрозділу) збігається з місцезнаходженням роботодавця, для графи 8 допускається позначка «-».

2.

Змінено строк її подання. Тепер форма складається та подається не пізніше 10 календарних днів з дня прийому працівника на роботу (першого робочого дня працівників). Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання звіту є перший за ним робочий день (п. 1.3 Інструкції № 279). У разі відсутності факту прийняття на роботу працівників форма не подається. Нагадаємо, що до внесення змін форма № 5-ПН подавалася за наявності прийнятих працівників не пізніше 3-го дня після закінчення кожної звітної декади.

3. Пунктом 1.4 Інструкції № 279 конкретизовано перелік осіб, які включаються до форми, а які — ні. Отже, до форми

слід уключати всіх штатних або позаштатних працівників (на умовах строкового трудового договору чи за сумісництвом). До форми не включаються дані стосовно працівників, прийнятих роботодавцем на оплачувані громадські роботи та на робочі місця з наданням дотації на підставі договорів, укладених між центром зайнятості та роботодавцем.

4. У шапці форми № 5-ПН для респондентів із кодів складача залишився тільки код за ЄДРПОУ. Раніше передбачалося заповнювати також коди території (КОАТУУ), виду економічної діяльності (КВЕД), форми власності (КФВ) тощо.

5. Тепер у графі 2 замість ідентифікаційного коду працівника зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків або паспортні дані, якщо особа відмовилася від прийняття номера через свої релігійні переконання.

6. У формі звітності № 5-ПН з’явилися уточнення:

— у графі

3 (аналог графи 9 раніше діючої форми), в якій зазначається зареєстроване місце проживання прийнятого на роботу працівника, для іноземців та осіб без громадянства допускається зазначення місця перебування;

— у графі

6 (аналог графи 5 раніше діючої форми), де вказуються номер та дата наказу про прийняття на роботу працівника, конкретизували, що для фізичних осіб зазначається дата трудового договору, а також номер і дата його реєстрації в центрі зайнятості згідно з книгою реєстрації трудових договорів (за наявності);

— у графі

7 тепер вказується дата, з якої працівник фактично приступив до роботи (перший робочий день);

— графа 9, в якій проставляється відмітка «V», якщо працівника прийнято на новостворене робоче місце (раніше такі дані заповнювалися в гра- фі 8).

Також скасовано внесення інформації щодо прийняття працівника на роботу за направленням державної служби зайнятості.

Ось, мабуть, і всі суттєві зміни щодо форми та порядку її заповнення, а решта фактично дублює документ-попередник.

Тепер поговоримо про

відповідальність за несвоєчасне подання або неподання форми № 5-ПН. Ми вже висвітлювали історію цього питання (див. «ОП», 2011, № 15, с. 20).

Нагадаємо, що відповідно до оновленої з 01.01.2011 р. редакції ст. 1633 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х за неподання відомостей, установлених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III, зокрема відомостей про прийняття на роботу працівників, передбачено накладення адміністративного штрафу на посадових осіб підприємства

від 136 до 255 грн. (за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн.).

Наостанок зазначимо, що форма підписується керівником (власником) підприємства (установи, організації, відокремленого

підрозділу). Також у ній зазначаються прізвище, ініціали і номер телефону, факсу, електронної адреси виконавця або фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників, дата складання звіту, яка має збігатися з датою на формі, та ставиться печатка.

Наказ № 279 набрав чинності 22.08.2011 р.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі