Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ОБКЛАДЕННЯ ЄСВ АВТОРСЬКИХ ВИНАГОРОД

Пенсійний фонд України в листі від 11.07.2011 р. № 14179/03-30 роз’яснив порядок обкладення єдиним соціальним внеском авторських винагород.

Згідно з п. 9 Переліку видів виплат, здійснюваних за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, ЄСВ нараховується та утримується, якщо:

— гонорар виплачується працівнику згідно з трудовим договором;

— винагорода відповідно до цивільно-правового договору за створення твору виплачується видавництвом автору, який є його працівником.

Не є базою для нарахування ЄСВ винагороди, отримані за договорами про передачу виключно майнових прав інтелектуальної власності та ліцензійним договором.

Нагадаємо, що на сторінках нашого видання питанням нарахування ЄСВ на суми винагороди, що виплачується за авторським договором, був присвячений мате-ріал спеціаліста ПФУ (див. «ОП», 2011, № 11, с. 14 — 15).

 

ЄСВ ТА НАДБАВКИ ЗА ВАХТОВИМ МЕТОДОМ

Пенсійний фонд України в листі від 04.07.2011 р. № 13659/03-20 надав роз’яснення щодо сплати єдиного соціального внеску на суму надбавки за роботу за вахтовим методом.

У листі зазначено, що суми надбавок за роботу

не є базою нарахування ЄСВ, оскільки входять до Переліку видів виплат, здійснюваних за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Так, до зазначеного Переліку віднесено надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, що направляються для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер,

у визначених законодавством розмірах.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК ПОДАННЯ СТРАХУВАЛЬНИКАМИ ЕЛЕКТРОННИХ ДОКУМЕНТІВ ДО ФСС ТВП

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) постановою від 27.04.2011 р. № 23 затвердив Порядок подання страхувальниками електронних документів до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Цим Порядком визначено: способи подання електронних документів страхувальником, особливості їх прийому та зберігання.

Згідно з п. 3.1 Порядку

спосіб подання документа визначається страхувальником у добровільному порядку. Подання електронного документа дає право не подавати такий самий паперовий документ.

Електронні документи з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним цифровим підписом (далі — ЕЦП), є оригіналами, мають юридичну силу.

ЕЦП проставляється в такому порядку: перший підпис — головного бухгалтера (бухгалтера), другий підпис — керівника (директора), третій підпис є аналогом відбитка печатки страхувальника. Якщо на підприємстві немає посади бухгалтера, то ЕЦП першим ставить керівник, а другим підписом є аналог відбитка печатки страхувальника. У фізичної особи — підприємця першим є ЕЦП фізичної особи — підприємця, другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки фізичної особи — підприємця (за наявності).

Для передачі електронної звітності можна скористатися послугами посередника.

Уся інформація з приводу форми, формату, спеціалізованого програмного забезпечення, особливостей прийому електронних документів оприлюднюється на офіційному веб-сайті Фонду.

Порядок поширюється на такі документи, що подаються в електронній формі:

— звіт за формою Ф 4-ФСС з ТВП — звіт страхувальника за коштами загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням;

— звіт за формою Ф 14-ФСС з ТВП — звіт страхувальника про путівки на санаторно-курортне лікування і путівки до дитячих закладів оздоровлення;

— заява-розрахунок — заява-розрахунок для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС ТВП.

Постанова № 23 набула чинності 19.08.2011 р.

 

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ В ЛИПНІ 2011 РОКУ

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у липні 2011 року склав

98,7 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі