Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України

Редакція ОП
Постанова від 25.10.2011 р. № 32-3

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України

Постанова від 25.10.2011 р. № 32-3

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.11.2011 р. за № 1285/20023

(витяг)

 

Відповідно до статей 6, 8 та 12 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та пункту 11 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 р. № 384, правління Пенсійного фонду України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 27.10.2010 р. за № 994/18289 (із змінами), що додаються1.

1 Зміни не публікуються. Витяг з Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5, у кодифікованому вигляді наведено нижче. Зміни виділено напівжирним курсивом. – Прим. ред.

2. Затвердити Зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за № 1014/18309 (із змінами), що додаються2.

2 Зміни не публікуються. Витяг з Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2, у кодифікованому вигляді наведено на с. 5. Зміни виділено напівжирним курсивом. – Прим. ред.

<…>

5. Ця постанова набирає чинності з дня офіційного опублікування, крім пункту 2, який набирає чинності з 1 січня 2012 року .

 

Голова правління Б. Зайчук

 

 

Затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5

(із змінами від 25.10.2011 р. № 32-3)

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 р. за № 994/18289

Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

(витяг)

 

<…>

3.11. Для підприємств, установ і організацій, у яких працюють інваліди, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону у розмірі 8,41 відсотка суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» та суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності для працюючих інвалідів.

3.12. Для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону у розмірі 5,3 відсотка суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, а також суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

3.13. Для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону у розмірі 5,5 відсотка суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» та суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності для працюючих інвалідів.

Підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Завірення копії довідки здійснюється безпосередньо підприємством, установою або організацією, зазначеними у пунктах 3.11 — 3.13 цієї Інструкції.

<…>

3.15. Нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, що дорівнювала до 1 жовтня 2011 року п'ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок, з 1 жовтня 2011 року — сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок .

<…>

 

 

Затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за № 1014/18309

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

(витяг)

 

<…>

5.2. У разі виявлення страхувальником самостійно недостовірних відомостей, які подані після закінчення звітного періоду та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку, страхувальник подає до відповідного територіального органу Пенсійного фонду необхідні скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу та одночасно початкові документи із зазначеними вірними відомостями на одну застраховану особу разом з пояснювальною запискою щодо зміни відомостей.

У разі якщо потрібно повністю скасувати відомості, зазначені в таблицях 5 та 7 додатка 4 до цього Порядку, подаються тільки скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу.

<…>

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Сума лікарняних працівників-інвалідів обкладається ЄСВ у частині нарахувань за ставкою 8,41 %

 

Постановою правління ПФУ, що коментується, унесено зміни до таких документів:

— Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5);

— Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2).

Цими змінами положення вказаних документів приведено у відповідність до норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Розглянемо спочатку зміни, унесені до Інструкції № 21-5.

1. Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 р. № 3668-VI було внесено зміни до Закону про ЄСВ. Відповідно до цих змін з 1 жовтня 2011 року максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) визначається як 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тепер цю зміну відображено в новій редакції п. 3.15 Інструкції № 21-5.

2. Постановою, що коментується, унесено зміни до пп. 3.11, 3.12 і 3.13 Інструкції № 21-5, які свідчать про те, що для окремих категорій роботодавців, додатково до заробітної плати, за окремими видами виплат у частині нарахувань ЄСВ слід застосовувати спеціальні (менші, ніж звичайні) ставки ЄСВ.

Нижче в таблиці наведемо категорії роботодавців та види виплат, за якими згідно зі змінами до Інструкції № 21-5 слід застосовувати спеціальні ставки ЄСВ.

 

Категорії роботодавців

Вид виплати

Ставка ЄСВ у частині нарахувань

було

стало

Підприємства, установи та організації, в яких працюють інваліди

Заробітна плата працюючих інвалідів

8,41 %

8,41 %

Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, допомога по тимчасовій непрацездатності працюючих інвалідів

33,2 %

8,41 %

Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ та УТОС*

Заробітна плата всіх працівників

5,3 %

5,3 %

Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, допомоги по тимчасовій непрацездатності всім працівникам, винагорода за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами

33,2 %

5,3 %

Підприємства та організації громадських організацій інвалідів*

Заробітна плата працюючих інвалідів

5,5 %

5,5 %

Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, допомога по тимчасовій непрацездатності працюючих інвалідів

33,2 %

5,5 %

* У яких кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів дорівнює не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

 

Ці зміни до Інструкції № 21-5 привели її положення у відповідність до норм Закону про ЄСВ, що діє з 01.01.2011 р. А це означає, що виникає запитання про перерахунок раніше сплачених сум ЄСВ за більшою ставкою та відповідно повернення надміру сплачених сум.

Але перш ніж відповісти на це запитання, розглянемо зміни, унесені до Порядку № 22-2.

3. Зміни, унесені до Порядку № 22-2, спричинені, у тому числі, необхідністю зміни форми звітності у зв'язку з уточненням порядку застосування спеціальних ставок ЄСВ, про які йшлося вище.

Так, новими кодами категорії застрахованої особи (36 — 39) доповнено додаток 2 до Порядку № 22-2. Ці коди необхідні для заповнення таблиці 6 додатка 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України» (далі — Звіт про ЄСВ). У новій редакції також викладено таблицю 1 додатка 4 Звіту про ЄСВ.

Доповнено новим абзацом п. 5.2 Порядку № 22-2. Згідно з цим абзацом у разі якщо необхідно повністю скасувати відомості, зазначені в таблицях 5 і 7 додатка 4 до Порядку № 22-2, подаються лише відповідні таблиці з недостовірними відомостями зі статусом «скасовуюча».

4. Тепер щодо набуття чинності розглянутими змінами.

Зміни до Інструкції № 21-5 набрали чинності 28.11.2011 р.

Зміни до Порядку № 22-2 наберуть чинності з 01.01.2012 р.

Як роз’яснили фахівці ПФУ (див. с. 26), уперше оновлений Звіт про ЄСВ роботодавці подадуть за грудень 2011 року. У цьому ж роз’ясненні зазначено, як відобразити у Звіті суми щодо перерахунку ЄСВ за спеціальними ставками за період січень — листопад 2011 року.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі