Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів громадян

Редакція ОП
Лист від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо індексації грошових доходів громадян

Лист від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11

(витяг)

 

<…>

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже, якщо умови оплати праці установи (організації) передбачають виплату премії (крім одноразової виплати), то вона враховується у загальному доході, який підлягає індексації.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, в тому числі за рахунок виплат, передбачених п. 2 Порядку, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються. Обчислення індексу для подальшої індексації починається з наступного за базовим місяця. При цьому сума збільшення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яка б мала бути нарахована за відповідний місяць.

У разі підвищення працівнику заробітної плати для визначення базового місяця при проведенні індексації здійснюється порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації, що нараховується в місяці збільшення грошового доходу.

При проведенні такого порівняння береться заробітна плата до підвищення (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством, та премій) у розрахунку за повний відпрацьований місяць та величина приросту індексу споживчих цін, на який нараховується індексація.

Місяць установлення надбавки, що передбачена чинним законодавством, та місяць, в якому збільшується її розмір за рахунок постійно зростаючого відсотка порівняно з попереднім періодом, вважаються базовими при проведенні індексації у разі, якщо сума підвищення грошових доходів перевищує суму індексації, яка б мала бути нарахована за відповідний місяць.

При цьому місяць поновлення виплати передбаченої законодавством надбавки після тимчасової її невиплати не є підставою вважати місяць базовим для проведення індексації.

У разі якщо одночасно з поновленням виплати надбавки має місце збільшення її розміру, то в такому випадку місяць, в якому відбулося таке підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації.

Якщо відбувається зростання заробітної плати за рахунок підвищення розміру посадового окладу та доплати за роботу в нічний час, то місяць такого підвищення вважається базовим.

У випадку якщо розмір посадового окладу не підвищився, але відбулося збільшення доплати за роботу в нічний час, то підстав вважати місяць базовим при проведенні індексації немає, оскільки розмір доплати за роботу в нічний час підвищується за рахунок кількості відпрацьованих нічних годин.

Що стосується проведення індексації для жінки-держслужбовця, яка вийшла з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то базовим слід вважати місяць, у якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку вона займає.

 

В. о. директора Департаменту стратегічного планування Н. Підлужна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Премії, надбавки, нічні години: вплив на базовий місяць для індексації

 

Лист Мінсоцполітики, що коментується, містить істотні роз'яснення щодо особливостей застосування норм Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Зокрема, викладено позицію профільного відомства на вплив премій, коливання встановлених розмірів надбавок, доплати за роботу в нічний час на механізм проведення індексації грошових доходів.

Надані в зазначеному листі роз'яснення може бути використано не лише підприємствами, установами та організаціями, що фінансуються з бюджету, а й госпрозрахунковими.

Нагадаємо, що згідно з п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів) та відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пункт 5 Порядку № 1078, що встановлює правила визначення базового місяця, зобов'язує розглядати збільшення заробітної плати за рахунок її постійних складових. Місяць вважається базовим, коли сума підвищення зарплати перевищує можливу індексацію в цьому місяці. Для цього здійснюють порівняльні розрахунки.

Розглянемо надані в листі, що коментується, «індексаційні» роз'яснення.

 

1. При визначенні базового місяця порівняльні розрахунки здійснюють виходячи з повністю відпрацьованого місяця.

Мінсоцполітики зауважило, що з метою визначення базового місяця при проведенні індексації в місяці підвищення працівнику заробітної плати здійснюється порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації, яку мало бути нараховано за відповідний місяць. Причому для такого порівняння використовується заробітна плата до підвищення в розрахунку за повний відпрацьований місяць та величина приросту індексу споживчих цін, на яку нараховується індексація.

Таким чином, порівняльні розрахунки при визначенні базового місяця здійснюють виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця (з урахуванням окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством, премій). Цей момент є істотним та має значення, наприклад, коли підвищення зарплати (за рахунок постійних складових) відбувається не з початку місяця або коли місяць фактично не відпрацьовано повністю внаслідок відпустки або хвороби працівника.

 

2. Премія, передбачена умовами оплати праці працівників, — об'єкт індексації.

Відомство роз'яснило: якщо йдеться не про разову премію (винагороду до ювілейної чи пам'ятної дати тощо), а про премію за основні результати роботи (господарської діяльності), передбаченої для працівників умовами оплати праці в колективному (трудовому) договорі (Положенні про преміювання), то такі виплати мають постійний характер, а отже, є об'єктом індексації. Тому нараховані суми таких премій ураховуються у складі загального доходу, що підлягає індексації.

Таким чином, навіть якщо премію за основні результати роботи (виконання виробничих завдань та функцій) буде виплачено лише один раз наприкінці року у зв'язку з виникненням фінансових можливостей і на визначення базового місяця така виплата не впливає, до загальної суми індексованого доходу така премія включається, оскільки її визначено умовами оплати праці. Це випливає з норми п. 2 Порядку № 1078.

Нагадаємо, що особливості впливу виплати премій на визначення базового місяця при проведенні індексації доходів було розглянуто Мінпраці в листі від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10 (див. «ОП», 2011, № 12, с. 6). Висновки профільного Міністерства такі: місяць установлення працівнику премії та місяць, в якому збільшено розмір такої премії на постійній основі порівняно з попереднім періодом, є базовими для проведення індексації, за умови, що сума підвищення зарплати перекриє суму можливої індексації.

У разі збільшення або зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим. У такому разі індексація продовжується відповідно до індексу, розрахованого згідно з Порядком № 1078.

Інакше кажучи, підставою для перегляду базового місяця для цілей проведення індексації зарплати може бути лише встановлення премії або збільшення її розміру на постійній основі. Поточні коливання сум премії залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати в окремі місяці) не впливають на зміну базового місяця.

 

3. Коливання розміру та поновлення виплати надбавок: коли місяць буде базовим?

Насамперед зауважимо, що для цілей визначення базового місяця беремо до уваги лише надбавки й доплати, передбачені законодавством. Однак серед таких виплат, що є об'єктами індексації, є як надбавки, що обов’язково виплачуються щомісяця, так і надбавки, виплата яких залежить від рішення керівника та наявного фонду оплати праці. Наприклад, до обов'язкових щомісячних надбавок належать: надбавка «за престижність праці» педагогам згідно з постановою КМУ від 23.03.2011 р. № 373, надбавка за тривалість безперервної роботи медикам-фтизіатрам відповідно до постанови КМУ від 16.02.2011 р. № 123, надбавка за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам згідно з постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 78, надбавка за вислугу років медпрацівникам відповідно до постанови КМУ від 29.12.2009 р. № 1418, надбавка за особливі умови праці працівникам бібліотек згідно з постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 тощо. Постійними та обов'язково виплачуваними є також надбавка за класність водіям, надбавка за високу професійну майстерність службовцям та робітникам, якщо їх передбачено положеннями колективного договору.

Залежними від рішення керівника та фінансових можливостей підприємства, установи, організації є надбавки, щодо яких нормативно-правовими актами встановлено їх граничний розмір, наприклад, виплачувані бюджетникам надбавка за високі досягнення у праці, надбавка за складність і напруженість у роботі згідно з постановами КМУ від 09.03.2006 р. № 268 і від 30.08.2002 р. № 1298. Нюанси у визначенні базового місяця при виплаті саме таких надбавок (необов'язкових у частині щомісячної виплати у фіксованому розмірі) якраз і розглянуто в листі, що коментується.

Отже, проаналізуємо ситуації, що виникають з надбавками, та їх вплив на визначення базового місяця з урахуванням наданих роз'яснень Міністерства:

1) уперше для працівника встановлено надбавку — місяць установлення надбавки буде базовим, якщо сума підвищення заробітної плати перевищить суму можливої індексації (яку могло бути нараховано за відповідний місяць);

2) розмір надбавки збільшився місяць збільшення розміру надбавки за рахунок постійно збільшуваного відсотка порівняно з попереднім періодом вважається базовим, якщо сума підвищення заробітної плати перевищить суму можливої індексації;

3) поновлення виплати надбавки — місяць поновлення виплати надбавки після тимчасової її невиплати не вважається базовим місяцем;

4) одночасно з поновленням виплати надбавки збільшується її розмір — місяць, у якому відбулося таке підвищення, вважається базовим, якщо сума підвищення заробітної плати перевищить суму можливої індексації.

 

4. Збільшення доплати за роботу в нічний час: коли місяць буде базовим?

Слід зауважити, що доплата за роботу в нічний час належить до виплат постійного характеру, якщо роботу вночі передбачено режимом (графіком) роботи працівника. У такому разі зазначена доплата є об'єктом індексації, тобто включається до загального індексованого доходу працівника та є постійною складовою частиною структури його зарплати. Для цілей визначення базового місяця при підвищенні зарплати працівника (за рахунок постійних складових) доплата за роботу в нічний час бере участь у проведенні порівняльних розрахунків. Але тут є свої нюанси, на які звертає увагу Мінсоцполітики в листі, що коментується:

1) якщо збільшується кількість відпрацьованих нічних годин — місяць, в якому збільшується доплата за роботу в нічний час за рахунок збільшення кількості відпрацьованих нічних годин, і при цьому розмір посадового окладу не збільшується, не вважається базовим. Таким чином, без підвищення посадового окладу поточні коливання сум доплати за роботу в нічний час залежно від відпрацьованих нічних годин за графіком роботи працівника не змінюють установлений базовий місяць;

2) підвищуються посадовий оклад і доплата за роботу в нічний час — місяць такого підвищення вважається базовим , якщо сума підвищення заробітної плати перевищить суму можливої індексації.

 

5. Вихід із декретної відпустки: визначаємо базовий місяць.

Слід зауважити, що механізм проведення індексації в разі виходу працівника з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку Порядком № 1078 не врегульовано.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики нагадало: при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку базовим при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку займає працівниця. Аналогічні роз'яснення було надано в листі Мінпраці від 15.02.2010 р. № 19/10/136-10.

 

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі