Теми статей
Обрати теми

Розрахунок зарплати водію районного управління Пенсійного фонду

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Розрахунок зарплати водію районного управління пенсійного фонду

 

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Згідно з графіком роботи районного управління Пенсійного фонду України тривалість робочого часу визначена з понеділка по четвер — 8 годин 15 хвилин та п’ятницю — 7 годин. Водій управління у серпні 2011 року відпрацював 1 день (31.08.2011 р.). З 01.08.2011 р. по 30.08.2011 р. включно він перебував у щорічній відпустці. У табелі обліку робочого часу йому за 31.08.2011 р. (середа) відображено тривалість робочого часу 8 годин 15 хвилин.

За цей день йому зроблено такий розрахунок зарплати:

— оплата за тарифною ставкою: 960 : 22 х 1 = 43,64 грн.;

— надбавка за класність (10 % місячної тарифної ставки): 96 : 22 х 1 = 4,36 грн.;

— надбавка за складність, напруженість у роботі (25 % місячної тарифної ставки): 240 : 22 х 1 = 10,91 грн.

Усього нараховано за день (31.08.2011 р.): 58,91 грн.

При перевірці державною інспекцією праці виникло питання стосовно недоплати цьому працівнику за 15 хвилин робочого часу. Чи праві перевіряючі у своїх вимогах?

(Доманівський р-н, Миколаївська обл.)

 

Відповідно до ст. 50 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень .

Слід зауважити, що вимоги КЗпП до нормальної тривалості робочого часу обмежуються вимогами до тривалості робочого тижня. Законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу протягом дня для підприємства, установи, організації. Отже, при п’ятиденному робочому тижні немає суворих вимог законодавця до конкретної тривалості робочого дня.

При п’ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності.

Як зазначено у Положенні про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженому постановою Пенсійного фонду України від 25.02.2008 р. № 5-5, начальник регіонального управління Пенсійного фонду України затверджує регламент роботи і правила внутрішнього трудового розпорядку. Тому визначення такого режиму робочого часу з понеділка по четвер — 8 годин 15 хвилин та п’ятницю — 7 годин відповідає чинному законодавству. При цьому робота протягом 15 хвилин з понеділка по четвер не вважатиметься надурочною в частині перевищення восьмигодинного робочого дня, оскільки дотримується вимога про 40-годинний робочий тиждень.

Стосовно водіїв управління звернемо увагу, що норми Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 07.06.2010 р. № 340 (далі — Положення № 340), поширюються на підприємства, установи, організації незалежно від організаційно-правових форм та форм власності, у тому числі й на бюджетну сферу (крім МВС, Міноборони, Генпрокуратури, СБУ, а також МНС і МОЗ). Більш докладно на цю тему див. «ОП», 2010, № 20, с. 14.

Пунктом 6.7 Положення № 340 визначено, що робочий час водіїв, які працюють щоденно в певні години, встановлено правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності та обліковується щоденно.

Робочий час водіїв з ненормованим робочим днем теж обліковується у робочих днях (крім роботи у святкові дні, яка обчислюється у годинах) (п. 6.8 Положення № 340).

Для робітників усіх бюджетних установ та організацій залежно від рівня кваліфікації роботи встановлено місячні оклади (тарифні ставки). Розмір посадових окладів (тарифних ставок) зазначається у штатному розписі та встановлюється на рівні не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Місячна тарифна ставка водія установи визначена у наказі Міністерства праці України «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77. Водіям легкових автомобілів вони встановлюються залежно від класу автомобіля та робочого обсягу двигуна.

Тобто для розрахунку оплати праці водія установи мають значення кількість фактично відпрацьованих днів та місячна норма робочого часу (у днях) .

Облік фактично відпрацьованого робочого часу працівників здійснюється на підставі табеля обліку використання робочого часу (п. 6.2 Положення № 340). Нагадаємо, що нову типову форму табеля (форма № П-5) затверджено наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 і запроваджено з 1 січня 2009 року. Про особливості заповнення форми табеля див. статтю «Табель обліку робочого часу» // «ОП», 2009, № 21, с. 18 — 26.

Так, облік використання робочого часу здійснюється в табелі методом суцільної реєстрації явок та неявок на роботу або шляхом реєстрації тільки відхилень (неявок, запізнень тощо). Для позначення відпрацьованого часу у табелі обліку робочого часу застосовуються умовні позначення (буквені та цифрові коди), їх наведено на титульному аркуші форми № П-5.

Для відображення щоденних витрат робочого часу за місяць на кожного працівника в табелі відведено два рядки:

верхній — для проставляння умовних позначень видів (кодів) витрат робочого часу;

нижній — для запису тривалості відпрацьованого чи невідпрацьованого часу (у годинах) за відповідними кодами витрат робочого часу на кожну дату.

За необхідності допускається збільшення кількості граф для додаткових реквізитів щодо режиму робочого часу, наприклад, часу початку і закінчення роботи в умовах, що відрізняються від загальноприйнятих.

Так, якщо режимом роботи підприємства, установи, організації передбачено різну тривалість робочого дня протягом тижня, у табелі можна зазначити:

у верхньому рядку — «Р», у нижньому — 8 годин 15 хвилин, що припадає на робочий день з понеділка по четвер;

у верхньому рядку — «Р», у нижньому — 7 годин на п’ятницю.

Проте відображені години та хвилини визначають лише тривалість робочого дня згідно з графіком роботи установи та не впливають на порядок розрахунку оплати праці водія, який провадиться за фактично відпрацьовані дні.

Отже, вимоги працівників державної інспекції праці відносно доплати за 15 хвилин робочого часу є безпідставними.

Тобто розрахунок заробітної плати водію управління ПФУ правильний.

Так, у серпні 2011 року розмір місячної тарифної ставки згідно зі штатним розписом працівнику встановлено на рівні 960 грн. (за місячну норму робочого часу (у днях)). Розмір заробітної плати працівника, який у серпні 2011 року відпрацював 1 день, складе:

— оплата за тарифною ставкою:

960 : 22 х 1 = 43,64 (грн.);

— надбавка за класність (10 % місячної тарифної ставки):

96 : 22 х 1 = 4,36 (грн.);

— надбавка за складність, напруженість у роботі (25 % місячної тарифної ставки):

240 : 22 х 1 = 10,91 (грн.).

Усього нараховано заробітної плати 58,91 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі