Теми статей
Обрати теми

Доплата вчителям інформатики за обслуговування обчислювальної техніки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата вчителям інформатики за обслуговування обчислювальної техніки

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Відповідно до п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, у школах, де створені кабінети інформатики, учителям установлюється доплата в розмірі 5 — 10 % їх посадового окладу за обслуговування обчислювальної техніки. Які види робіт має виконувати завідувач кабінету при встановленні такої доплати?

(Бережанський р-н, Тернопільська обл.)

 

Абзацом першим п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачено, що вчителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, училищ фізичної культури, а також викладачам загальноосвітніх дисциплін професійно-технічних навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Крім того, абзацом другим цього пункту Iнструкції № 102 визначено, що у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата в розмірі 5 — 10 % їх посадового окладу (ставки заробітної плати).

У спільному листі Міністерства освіти і науки України від 05.02.2009 р. № 1/9-82 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 06.02.2009 р. № 02-8/56 (далі — спільний лист) на запити щодо застосування п. 41 Iнструкції № 102 при встановленні доплат вчителям, викладачам, іншим працівникам, на яких покладено обслуговування обчислювальної техніки та завідування навчальними кабінетами, у яких здійснюється викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки», роз’яснюється, що додаткова оплата працівникам, на яких покладено обслуговування електронно-обчислювальної техніки, запроваджена у розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно до постанови КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643. На виконання цієї постанови прийнято наказ Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до Iнструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» від 11.06.2007 р. № 471. Відповідно до абзацу другого п. 41 Iнструкції № 102 у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, у яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться додаткова оплата у розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

При цьому слід зазначити, що до внесення вказаних змін доплата за обслуговування обчислювальної техніки провадилась працівникам, на яких було покладено обслуговування цієї техніки, в розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати за кожний працюючий комп’ютер.

У спільному листі також роз’яснюється, що згідно з Положенням про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2004 р. № 601 (далі — Положення № 601), у закладах освіти серед інших кабінетів створюються також кабінети інформатики (п. 3.3 цього Положення). На вхідних дверях такого кабінету повинен бути відповідний напис на табличці з назвою «Кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання» (п. 6.1 Положення № 601).

Положенням про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2004 р. № 407 (далі — Положення № 407), передбачено, що організація навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища для викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» здійснюється в кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

Відповідно до п. 6.6 Положення № 407 завідувач кабінету призначається наказом директора навчального закладу з числа вчителів, які мають відповідну освіту і проводять заняття у кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання (КIIКТ).

Обов’язки завідувача кабінету визначені в Положенні № 407 та Правилах безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 16.03.2004 р. № 81 (далі — Правила № 81).

Зокрема, в п. 6.6 Положення № 407 передбачено, що до обов’язків завідувача кабінету входять:

— складання перспективного і річного плану роботи кабінету;

— забезпечення умов для проведення уроків і позаурочної роботи;

— систематичне поновлення та вдосконалення матеріальної бази кабінету, її поповнення традиційними та сучасними засобами навчання;

— складання і ведення тематичних картотек засобів навчання та навчального обладнання;

— проведення консультацій для вчителів щодо викладання предмета з використанням сучасних засобів навчання та пропаганди передового педагогічного досвіду вчителів;

— забезпечення дотримання в кабінеті правил поведінки, чистоти, порядку, правил безпечної експлуатації електротехнічного та іншого обладнання, дотримання правил протипожежної безпеки;

— систематичне ведення інвентарної книги із занесенням до неї відповідних змін про нові надходження, витрати й списання матеріальних цінностей;

— керування роботою лаборанта і контроль за нею, надання йому практичної допомоги, сприяння підвищенню його кваліфікації.

Відповідно до п. 1.7 Правил № 81 монтаж, уведення в експлуатацію, технічне обслуговування та гарантійний ремонт комплектів навчальної комп’ютерної техніки кабінету інформатики проводять підприємства, що здійснюють її поставку, ремонт у післягарантійний термін виконують підприємства, які проводять сервісне обслуговування комп’ютерної техніки (сервіс-центри) і мають право на проведення таких робіт, відповідно до угод, що укладають навчальні заклади.

Пунктом 1.9 Правил № 81 передбачено, що окремі операції технічного обслуговування, за домовленістю сторін, допускається проводити завідувачем кабінету або вчителем (викладачем) за дорученням керівника навчального закладу.

Попри те, що в низці нормативно-правових актів має місце невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки», Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у спільному листі роз’яснюють, що за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій, в яких оснащено навчальне середовище для викладання цього шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес, повинна здійснюватися додаткова оплата відповідно до п. 41 Інструкції № 102.

Тому вчителям чи іншим працівникам, на яких наказом директора навчального закладу покладено обов’язки завідувача кабінету інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання, провадиться доплата за завідування кабінетом в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати), а також доплата за обслуговування електронно-обчислювальної техніки в розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати, як за завідування кабінетом, так і за обслуговування електронно-обчислювальної техніки, встановлюється керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом.

Зазначені доплати відображаються у тарифікаційному списку, форма якого затверджена в додатку 1 до Iнструкції № 102, і включаються до заробітної плати, яка виплачується щомісячно у затверджених відповідно до законодавства розмірах.

Нормативно-правовими актами не передбачено виконання працівником будь-яких інших видів робіт для встановлення доплати за обслуговування обчислювальної техніки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі