Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадового окладу, відновлення виплати надбавки та виплата премії: чи зміниться базовий місяць

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Підвищення посадового окладу, відновлення виплати надбавки та виплата премії: чи зміниться базовий місяць

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

До структури постійних складових зарплати працівника 8-го тарифного розряду до жовтня 2011 року входили: посадовий оклад і надбавка за вислугу років у розмірі 30 % посадового окладу.

У жовтні 2011 року працівнику встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 25 % посадового окладу. У листопаді 2011 року така надбавка не виплачувалася у зв'язку з відсутністю фінансових можливостей. У грудні 2011 року виплату такої надбавки відновлено в колишньому розмірі.

Також у грудні 2011 року працівнику виплачено премію за основні результати роботи згідно з умовами колективного договору (за період січень — листопад 2011 року така премія не виплачувалася у зв'язку з недостатнім фінансуванням).

До грудня 2011 року базовим місяцем для працівника був жовтень 2011 року.

Які складові зарплати працівника необхідно враховувати при проведенні порівняльних розрахунків з метою визначення базового місяця? Чи впливатимуть відновлення виплати надбавки за високі досягнення у праці та виплата премії у грудні 2011 року на зміну базового місяця?

(м. Мукачеве, Закарпатська обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 2 цього Порядку визначено, що індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, яка включає оплату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Згідно з п. 5 Порядку № 1078 базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян за рахунок постійних складових. Грошові доходи, отримані за цей місяць, не індексуються. Із місяця, наступного за базовим для проведення подальшої індексації, розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %. При цьому сума збільшення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яку могло бути нараховано за відповідний місяць.

У цьому прикладі останнім базовим місяцем був жовтень 2011 року. У листопаді 2011 року заробітна плата працівника зменшилася. Отже, базовим місяцем для нього залишився жовтень 2011 року. У грудні 2011 року знову підвищилася заробітна плата.

Оскільки у грудні 2011 року у працівника відбулося підвищення окладу, то при проведенні порівняльних розрахунків з метою визначення базового місяця необхідно враховувати надбавки та премію, які було нараховано в цьому місяці.

Якщо в період між переглядом заробітної плати не настало право на індексацію*, місяць чергового підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, грудень 2011 року стає наступним базовим місяцем для такого працівника. Тому у грудні 2011 року його заробітна плата не індексується.

* Див. «ОП», 2011, № 23, с. 20, табл. 1 (базовий місяць — жовтень 2011 року). — Прим. ред.

У разі якби у грудні 2011 року не відбулося підвищення окладу, то відновлення виплати надбавки за високі досягнення у праці в тому самому розмірі (25 %) і виплата премії не вплинули б на зміну базового місяця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі