Теми статей
Обрати теми

Виплата доходу іноземцю, в якого відсутній реєстраційний номер облікової картки платника податків: як відобразити цей дохід у ф. № 1ДФ

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата доходу іноземцю, в якого відсутній реєстраційний номер облікової картки платника податків: як відобразити цей дохід у ф. № 1ДФ

 

Сергій НАУМОВ, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування податків на доходи фізичних осіб Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України

 

У податкового агента при виплаті доходу іноземцю відсутня можливість отримати його реєстраційний номер облікової картки платника податків. Чи можливо в такому випадку в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відобразити паспортні дані отримувача доходів?

(м. Харків)

 

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розд. IV Податкового кодексу України (далі — ПК). Відповідно до п.п. 162.1.2 ПК платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Відповідно до п.п. 14.1.54 ПК дохід із джерелом його походження в Україні — це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Згідно з п. 63.2 ПК взяттю на облік або реєстрації в органах державної податкової служби підлягають усі платники податків.

Усі фізичні особи — платники податків та зборів реєструються в органах державної податкової служби шляхом уключення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків у порядку, визначеному цим Кодексом (п. 63.5 ПК).

Фізична особа — платник податків, незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному органу державної податкової служби облікову картку фізичної особи — платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу.

Фізична особа — платник податків, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати відповідному органу державної податкової служби повідомлення та документи для забезпечення її обліку за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером паспорта, а також пред’явити паспорт (п. 70.5 ПК).

Відповідно до ст. 63 та 70 гл. 6 розд. II ПК, ст. 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509 наказом ДПА України від 17.12.2010 р. № 954 затверджено Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Положення).

Це Положення регулює відносини, які виникають при реєстрації у Державному реєстрі, у тому числі іноземців, які відповідно до законодавства зобов'язані сплачувати податки в Україні.

Згідно з п.п. «б» п. 176.2 ПК особи, що мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування.

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ ) та Порядок її заповнення і подання податковими агентами до органу державної податкової служби затверджені наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020 (далі — Порядок № 1020).

Відповідно до п.п. 3.1.13 Порядку № 1020 у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), про яку надається інформація в податковому розрахунку.

Тому податковий агент, який проводить виплату доходу іноземцю, повинен відобразити у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ у графі 2 реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Штрафні санкції за порушення платником податків порядку подання інформації про фізичних осіб — платників податків, зокрема оформлення документів, які містять інформацію про об’єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків, або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки платника податків застосовуються відповідно до ст. 119 ПК.

Згідно з п. 119.3 ПК оформлення документів, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків, або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки платника податків, крім випадків, визначених п. 119.2 цієї статті, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 170 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі