Теми статей
Обрати теми

Визначення суми надбавок за престижність праці та за вислугу років методисту районного методичного кабінету

Редакція ОП
Відповідь на запитання

визначення суми надбавок за престижність праці та за вислугу років методисту районного методичного кабінету

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Методисту районного методичного кабінету за наслідками атестації присвоєно вищу кваліфікаційну категорію та встановлено посадовий оклад на рівні 12-го тарифного розряду.

Чи підвищується посадовий оклад методиста за звання «учитель-методист», присвоєне за роботу на посаді вчителя школи?

Від якого розміру посадового окладу встановлюється 20-відсоткова надбавка за престижність праці та за вислугу років?

(м. Прилуки, Чернігівська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Пунктом 24 цієї Інструкції передбачено, що підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за наслідками атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У випадках переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або на посади, які відповідають профілю предмета, дисципліни, що викладаються, доплата (підвищення) за звання зберігається до чергової атестації.

Водночас згідно з наказом Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» від 11.06.2007 р. № 471 за методистами навчально-методичних, методичних кабінетів (центрів), інститутів підвищення кваліфікації (удосконалення) вчителів право на отримання підвищених посадових окладів за відповідні звання, присвоєні за результатами атестації в період роботи на посадах учителя, викладача, вихователя, зберігається до наступної атестації (примітка 3 до п. 13 Інструкції № 102).

Згідно з п. 7 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) Інструкція № 102 застосовується з урахуванням цього наказу.

Водночас п. 5.7 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), передбачено, що педагогічні звання присвоюються безстроково. У листі Міністерства освіти і науки України від 06.01.2011 р. № 1/9-6 зазначається, що педагогічні звання, присвоєні до набрання чинності Типовим положенням № 930, вважаються такими, що присвоєні безстроково, як це передбачено п. 5.7 цього Типового положення.

Щодо розміру посадового окладу за цією посадою, то згідно з приміткою 2 до п. 13 Інструкції № 102 посадові оклади методистів районних і міських навчально-методичних (методичних) кабінетів (центрів) підвищуються на 10 % ставки заробітної плати викладача вищої категорії. Згідно з п. 34 Інструкції № 102 підвищення ставок заробітної плати і посадових окладів утворюють нові ставки (посадові оклади).

Тому посадовий оклад методиста районного методичного кабінету, який має педагогічне звання «учитель-методист», присвоєне за час роботи на посаді вчителя, визначається шляхом підвищення на 15 % розміру посадового окладу методиста, встановленого залежно від присвоєної йому категорії з урахуванням підвищення цього окладу на 10 % за роботу в районному методичному кабінеті.

При визначенні розміру посадового окладу в таких випадках слід керуватися п. 5 наказу № 557, яким установлено, що у разі коли працівникам навчальних закладів, установ освіти передбачено підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) за декількома підставами, передбаченими умовами оплати праці, то абсолютний розмір кожного підвищення визначається виходячи з розміру посадового окладу (ставки заробітної плати), без урахування іншого підвищення.

Приклад. Станом на 1 листопада 2011 року посадовий оклад працівника за 12-им тарифним розрядом складає 1399,00 грн.

Підвищення розміру посадового окладу методиста вищої кваліфікаційної категорії за роботу в районному методичному кабінеті становить:

1399,00 х 10 : 100 = 139,90 (грн.).

Підвищення розміру посадового окладу за звання «учитель-методист» складає:

1399,00 грн. х 15 : 100 = 209,85 (грн.).

Розмір посадового окладу методиста районного методичного кабінету вищої кваліфікаційної категорії, який має звання «учитель-методист», дорівнює:

1399,00 + 139,90 + 209,85 = 1748,75 (грн.).

Тому сума набавки за вислугу років відповідно до постанови КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 залежно від стажу педагогічної роботи в розмірі від 10 до 30 % посадового окладу, а також надбавки за престижність педагогічної праці відповідно до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 у розмірі 20 % посадового окладу визначається від розміру посадового окладу методиста, утвореного з урахуванням його підвищення за роботу в районному методичному кабінеті та за звання «учитель-методист» . У нашому випадку посадовий оклад з урахуванням підвищень складає 1748,75 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі