Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ЗАТВЕРДЖЕНО НОРМИ ВИТРАТ НА ВІДРЯДЖЕННЯ ДЛЯ БЮДЖЕТНИКІВ

Постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98 затверджено суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Постанова набере чинності

01.04.2011 р. Саме з цієї дати втратить чинність постанова КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО НОВУ ФОРМУ ПОДАТКОВОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДФО

ДПАУ наказом від 31.01.2011 р. № 58 затвердила форми:

— податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб (містить інформацію про загальні суми доходів, нарахованих (виплачених, наданих) на користь платників податку, та загальні суми податку на доходи фізичних осіб, утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету);

— розрахунку податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб за звітний період, в якому виявлено помилку (додаток до податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб).

Відповідно до п.п. «д» п. 176.2 розд. IV Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкова декларація подається до органу ДПС за місцем реєстрації за базовий податковий період, що дорівнює календарному місяцю. Строк її подання —

протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця (п.п. 49.18.1 ПКУ). Таким чином, граничний строк подання декларації за січень 2011 року — 21 лютого 2011 року. Однак за січень 2011 року податкову декларацію необхідно подати не пізніше строку, установленого для подання декларації за лютий 2011 року (лист ДПАУ від 17.02.2011 р. № 4486/7/17-0217).

Отже, граничний строк подання декларації за лютий 2011 року — 21 березня 2011 року.

Наказ набрав чинності

18.02.2011 р.

 

ІНДЕКСАЦІЯ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ВИХІДНА ДОПОМОГА ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ — БЕЗ ЄСВ

Пенсійний фонд України в листі від 17.01.2011 р. № 691/03-30 нагадав, що на суми грошового забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового та начальницького складу нараховується єдиний соціальний внесок.

Складові частини грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу визначено постановою КМУ від 07.11.2007 р. № 1294. Перелік додаткових видів грошового забезпечення визначено в додатках 25 — 28 до цієї постанови. При цьому суми індексації грошового забезпечення та вихідної допомоги при звільненні військовослужбовців не віднесено до цього Переліку.

Ураховуючи викладене вище, ПФУ констатував, що на суми виплат індексації грошового забезпечення та вихідної допомоги при звільненні осіб рядового та начальницького складу єдиний соціальний внесок

не нараховується.

 

ФСС ТВП ПІДСИЛИТЬ КОНТРОЛЬ ПРИ РОЗГЛЯДІ ЗАЯВ-РОЗРАХУНКІВ

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) у листі від 15.02.2011 р. № 01-16-248 звернув увагу виконавчих дирекцій ФСС ТВП на необхідність посилення контролю за достовірністю інформації, зазначеної страхувальником у заяві-розрахунку для здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС ТВП. Так, установлено, що при обробленні заяви-розрахунку перевірятимуть:

— правильність заповнення реквізитів;

— наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування;

— сплату єдиного соціального внеску на підставі копії платіжного доручення, наданої страхувальником (до надання Пенсійним фондом України даних про сплату страхувальником єдиного соціального внеску). Якщо не буде надано копію платіжного доручення, перевірять дані про сплату страхувальником страхових внесків до ФСС ТВП за формою Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік.

Також робочим органам ФСС ТВП рекомендується здійснювати порівняльний аналіз сум середньоденної допомоги за даними, зазначеними в заяві-розрахунку, та середньоденної зарплати за звітними даними форми Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік у цілому щодо страхувальника та вибірково в розрізі застрахованих осіб.

 

ОПОДАТКУВАННЯ ЛІКАРНЯНИХ

ДПАУ в листі від 19.01.2011 р. № 697/6/17-0715 констатувала:

виплати за лікарняними листками (оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності) для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб прирівнюються до заробітної плати.

Також зазначені суми

враховуються при визначенні граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ОБ'ЄКТА ОБКЛАДЕННЯ ПДФО

ДПАУ в листі від 03.02.2011 р. № 2918/7/17-0717 на прикладі виклала алгоритм оподаткування місячного оподатковуваного доходу і роз'яснила черговість обліку виплат.

Так, у разі

якщо до складу загального місячного оподатковуваного доходу, крім заробітної плати, входять інші види доходів, щодо яких установлено різні правила і ставки оподаткування, у першу чергу підлягають оподаткуванню доходи, що входять до складу заробітної плати. Після цього визначають дохід у міру виникнення у платника податків кожного з видів оподатковуваного доходу (на підставі підтвердження факту/дати виникнення доходу первинними документами, зокрема наказами про виплату/надання деяких видів доходів).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі