Теми статей
Обрати теми

Тривалість щорічної відпустки головного лікаря спеціалізованого будинку дитини

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість щорічної відпустки головного лікаря спеціалізованого будинку дитини

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Якої тривалості повинна надаватися щорічна відпустка головному лікарю спеціалізованого будинку дитини (для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки): 42 чи 49 календарних днів?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладання трудового договору.

Лікар — керівник будинку дитини для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки має право

на додаткові відпустки відповідно до чинного законодавства України.

Так, згідно з

додатком 2 Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 (далі — Список № 1290), лікарю-керівнику (з ненормованим робочим днем) будинку дитини для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки, який безпосередньо зайнятий обслуговуванням хворих, надається додаткова відпустка максимальної тривалості 18 календарних днів.

Відповідно до

пп. 6 і 7 Порядку застосування Списку № 1290, затвердженого наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. До розрахунку часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Також згідно зі

ст. 8 Закону № 504 працівникам з ненормованим робочим днем надається щорічна додаткова відпустка до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Одночасно з цим

ст. 10 Закону № 504 регламентовано: щорічна додаткова відпустка, передбачена ст. 7 та пп. 1 і 2 ч. 1 ст. 8 Закону № 504, надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником. Порядок надання додаткової відпустки з кількох підстав установлює Кабінет Міністрів України.

Таким чином, у зазначеній ситуації

максимальна тривалість відпустки буде складати 42 календарних дні : 24 календарні дні основної відпустки та 18 календарних днів додаткової відпустки за особливий характер праці. При цьому 7 календарних днів додаткової відпустки за ненормований робочий день до 42 днів відпустки не додаються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі