Теми статей
Обрати теми

Особливості штатної чисельності та режиму роботи одногрупового дитсадка

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Особливості штатної чисельності та режиму роботи одногрупового дитсадка

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Дитсадок відвідують 20 дітей, яких об’єднано в одну групу. Режим роботи дитсадка: 9-годинний робочий день при 5-денному робочому тижні.

Штатними нормативами дошкільних навчальних закладів передбачено, що завідувач одногрупового дитсадка працює з дітьми в групі протягом 3-х годин на день. При цьому нормативна чисельність вихователів установлена кількість 1,55 одиниці.

Чи включаються у такому випадку 3 години роботи з дітьми завідувача дитсадка до нормативної чисельності вихователів (1,55 одиниці)?

Яку кількість штатних одиниць вихователів має бути включено до штатного розпису дошкільного навчального закладу?

Чи не буде вважатися порушенням введення до штатного розпису закладу 0,25 одиниці сестри медичної, якщо нормативна чисельність становить 0,5 одиниці?

(Чорноморський район, АР Крим)

 

Приміткою 3 до п. 11 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, установлено, що до посадових окладів завідувачів дошкільних навчальних закладах з однією-двома групами (крім закладів (груп) з цілодобовим перебуванням дітей) включено оплату за ведення виховної роботи з дітьми в групі протягом 3 годин на день.

Аналогічна норма зазначена в п. 4 Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 04.11.2010 р. № 1055.

Згідно з цими штатними нормативами посада вихователя вводиться до штатів дошкільних навчальних закладів з розрахунку на одну групу залежно від режиму їх роботи. У закладах, які працюють упродовж 5 днів на тиждень з 9-годинним перебуванням дітей, передбачено 1,55 одиниці посади на таку групу.

Раніше діючими штатними нормативами передбачалося: при визначенні кількості посад вихователів слід ураховувати, що до посадових окладів завідувачів садків, ясел-садків з однією-двома групами включено оплату за ведення виховної роботи з дітьми в групі протягом 3 годин на день.

Але новими Типовими штатними нормативами, що введені в дію з 1 січня 2011 року, таких обмежень не встановлено. Передбачено лише, що до штатних одиниць вихователів ураховано час для передачі зміни вихователями (20 хвилин кожного дня).

Тому введення до штатного розпису одногрупового дошкільного навчального закладу 1,55 одиниці посади вихователя є цілком правомірним.

Однак при складанні графіка роботи та встановленні відповідно до нього педагогічного навантаження конкретному вихователеві доцільно виходити з фактичного часу роботи з урахуванням того, що завідувач дошкільного навчального закладу має відпрацювати щодня по 3 години в групі з дітьми, а на передачу зміни відводиться 20 хвилин або 0,33 години кожного дня.

Для прикладу: при режимі роботи групи 9 годин щодня впродовж 5 днів тривалість перебування дітей протягом тижня складає 45 годин.

Завідувач дошкільного закладу має відпрацювати з групою дітей 15 годин на тиждень.

Тривалість роботи вихователя становитиме 30 годин на тиждень (45 годин - 15 годин). Оскільки на передачу зміни впродовж тижня буде витрачено вихователем ще 1,67 години (20 хвилин : 60 хвилин х 5 днів), загальна тривалість робочого часу вихователя складатиме 31,67 години на тиждень, що відповідає 1,06 одиниці посади (31,67 години : 30 годин).

Стосовно медичної сестри, то згідно з цими штатними нормативами до штатного розпису одногрупового дошкільного навчального закладу має бути введено 0,5 одиниці посади старшої медичної сестри, що в щоденному вимірі робочого часу складає 3,85 години або приблизно 3 години 50 хвилин. Саме впродовж такої тривалості робочого часу має забезпечуватися медичне обслуговування дітей в одногруповому дошкільному навчальному закладі.

Згідно з п.п. 1.1 наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров'я» від 25.05.2006 р. № 319 для лікарів та середнього медичного персоналу з базовою та неповною вищою медичною освітою (за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці) дитячих будинків, шкіл, дитячих садків (ясел), ліцеїв, коледжів, інших закладів та установ освіти, а також керівників структурних підрозділів з числа лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою освітою вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації норма робочого часу на тиждень становить 38,5 години. При п’ятиденному робочому тижні середня тривалість роботи щодня становить 7,7 години.

Стосовно трудових відносин з конкретним медичним працівником, то вони укладаються за погодженням сторін. При цьому слід зважати на те, що відповідальність за організацію роботи навчального закладу покладається на його керівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі