Теми статей
Обрати теми

Тривалість додаткової відпустки за особливий характер праці внутрішньому суміснику

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість додаткової відпустки за особливий характер праці внутрішньому суміснику

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Якої тривалості повинна бути загальна відпустка сестрі медичній з лікувальної фізкультури, яка працює в спеціалізованому будинку дитини (для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки) за основним місцем роботи та є внутрішнім сумісником на 0,5 ставки за тією самою посадою, якщо протягом робочого часу вона працює в однакових умовах?

Чи можна сумувати 25 днів додаткової відпустки за особливий характер праці за основним місцем роботи та 12 календарних днів за роботу за сумісництвом, тобто надати всього 37 календарних днів додаткової відпустки та 24 дні основної відпустки (загальна тривалість відпустки буде 61 день)?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, — тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затвердженим постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 (далі — Список).

Згідно з

додатком 2 до Списку медичному молодшому та середньому персоналу дитячих будинків (груп) для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки, які безпосередньо зайняті обслуговуванням хворих, надається додаткова відпустка до 25 календарних днів. Конкретна тривалість цієї відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відповідно до

п. 6 і 7 Порядку застосування Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. До розрахунку часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад.

При наданні сумісникам щорічних додаткових відпусток за особливий характер праці потрібно враховувати те, що ці відпустки надаються залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Виходячи з вищевикладеного, якщо працівник був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, йому повинна надаватися

додаткова відпустка за особливий характер праці пропорційно фактично відпрацьованому часу. Проте суміснику вона повинна додаватися не до кількості днів щорічної відпустки за основним місцем роботи, а до кількості днів щорічної основної відпустки за роботу за сумісництвом.

Таким чином, максимальна тривалість щорічної відпустки за

основним місцем роботи — 49 календарних днів (24 дні основної відпустки та 25 днів додаткової відпустки за особливий характер праці).

Відпустка за роботу за сумісництвом становитиме

36 календарних днів (24 дні основної відпуски та 12 днів додаткової відпустки за особливий характер праці).

Необхідно пам’ятати: щорічні відпустки сумісникам надаються одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Згідно зі

ст. 25 Закону № 504 сумісникам за їх бажанням в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

Якщо за основним місцем роботи щорічна відпустка надається більшої тривалості, ніж на роботі за сумісництвом, то на роботі

за сумісництвом працівник має право на відпустку без збереження заробітної плати на різницю днів тривалості відпусток. На це звертало увагу Міністерство праці та соціальної політики України в листі від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі