Теми статей
Обрати теми

Установлення надбавки працівникам дитячого санаторію

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення надбавки працівникам дитячого санаторію

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи мають право на встановлення надбавки в розмірі 20 відсотків, яка впроваджена педагогічним працівникам з метою підвищення престижності їх праці, учитель 1 — 4 класів, вихователь, інструктор з праці та музичний керівник дитячого протитуберкульозного обласного санаторію?

(м. Лубни, Полтавська обл.)

 

Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам, майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників»

від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130) з метою підвищення престижності праці педагогічних працівників учителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, з 1 січня 2010 р. установлено надбавку в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Тобто,

постановою № 1130 передбачено виплату 20-відсоткової надбавки у таких типах навчальних закладів, як загальноосвітні школи, лише за посадами вчителів, вихователів, майстрів виробничого навчання, а також директорів, заступників директорів з навчальної, виховної, навчально-виховної роботи.

Посади інструкторів з праці та музичних керівників до цієї

постанови не включено, незалежно від того, в якому типі навчального закладу працівники їх обіймають.

Щодо виплати такої надбавки вчителям та вихователям дитячих санаторіїв, то відповідно до

Положення про загальноосвітню школу дитячого та підліткового санаторію туберкульозного та нетуберкульозного профілів, затвердженого наказом МОЗ України від 24.07.92 р. № 118 (далі — Положення), у санаторії відкривається загальноосвітня школа за наявності 100 і більше дітей шкільного віку. У санаторії, де лікуються діти 1 — 4 класів, організовується початкова школа, 1 — 9 класів — неповна середня, 1 — 11 — середня школа (п. 3 цього Положення).

Працівники приймаються на роботу на посади вчителів, вихователів та інших педагогічних працівників саме в загальноосвітню школу санаторію, що засвідчується відповідним записом у трудовій книжці. Така вимога передбачена

п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці України, Мінсоцзахисту України, Мін’юсту України від 29.07.93 р. № 58. Згідно з цим пунктом до графи 3 розділу «Відомості про роботу» вноситься запис про прийняття або призначення до такого-то підрозділу із зазначенням його конкретного найменування, а як заголовок пишеться повне найменування підприємства, установи, організації.

Тому є підстави стверджувати, що вчителям та вихователям загальноосвітньої школи, створеної на правах структурного підрозділу дитячого санаторію, 20-відсоткова

надбавка за престижність праці має виплачуватися.

Водночас згідно з

п. 5 Положення в санаторіях з кількістю учнів менше 100 осіб навчальні заняття проводять вихователі з відповідною оплатою праці за проведення цієї роботи. Це означає, що в санаторіях з чисельністю дітей до 100 осіб школи не створюються. Оскільки посади вихователів санаторіїв, в яких не створені загальноосвітні школи, до постанови № 1130 не включені, зазначена надбавка їм на цей час не може виплачуватися.

Не можна також виплачувати надбавку завідувачу педагогічної частини

(заступнику головного лікаря з навчально-виховної роботи), який забезпечує безпосередньо організацію роботи школи та керівництво і контроль за навчально-виховним процесом у санаторії, бо ця посада не передбачена постановою № 1130.

При цьому слід зазначити, що

Указом Президента України «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні» від 30.09.2010 р. № 926/2010 КМУ доручено розглянути питання щодо поширення дії постанови № 1130 на інших педагогічних працівників.

У жовтні минулого року було підписано протокол між КМУ та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, в якому КМУ взяв зобов’язання розглянути питання про вишукання можливостей при доопрацюванні проекту

Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» стосовно поширення 20-відсоткової надбавки на інших педагогічних працівників, передбачивши відповідні асигнування. Відповідний проект постанови Уряду було погоджено з ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та Міністерством праці та соціальної політики України. За повідомленням МОЗ України, проект постанови не погоджено Мінфіном та направлено до Міністерства юстиції для надання висновків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі