Теми статей
Обрати теми

Виплата надбавки за вислугу років суміснику

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата надбавки за вислугу років суміснику

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Особа

працює в автотранспортному коледжі на посаді інженера з охорони праці. Крім того, такий працівник виконує роботу за сумісництвом на 0,5 ставки майстра виробничого навчання.

Чи може цій особі в такому випадку виплачуватись надбавка за вислугу років?

(м. Харків)

 

Виплата надбавки за вислугу років педагогічним працівникам провадиться відповідно до

Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Пунктом 1

Порядку № 78 установлено, що надбавка виплачується щомісяця у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків і понад 20 років — 30 відсотків.

Нормою

п. 8 Порядку № 78 передбачено, що у випадках виконання педагогічними працівниками роботи в обсязі менше або більше норми на ставку заробітної плати розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню чи обсягу роботи.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників

затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Згідно з цим Переліком посада майстра виробничого навчання належить до посад педагогічних працівників закладів освіти.

Тому у випадках,

коли інженер з охорони праці виконує ще й педагогічну роботу на посаді майстра виробничого навчання на 0,5 ставки за сумісництвом, тобто за межами основного робочого часу, то за наявності відповідного педагогічного стажу, а саме не менше 3 років, надбавка за вислугу років виплачується пропорційно виконаному обсягу цієї роботи. Сума надбавки обчислюється у розмірі 10, 20 чи 30 відсотків від суми заробітної плати, нарахованої за посадою майстра виробничого навчання з обсягом роботи 0,5 ставки.

У тому разі, коли інженеру з охорони праці встановлено доплату в розмірі 50 відсотків за суміщення посади майстра виробничого навчання, тобто за виконання обов’язків майстра в межах основного робочого часу за посадою інженера з охорони праці, виплата надбавки за вислугу років цьому працівникові здійснюватися не може. Адже відповідно до чинної на цей час

Інструкції із застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 04.12.81 р. № 1145 «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 14.05.82 р. № 53-ВЛ суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня, за яку встановлюється доплата у відсотках до посадового окладу. А надбавка за вислугу років обчислюється у відсотках до посадового окладу педагогічного працівника, на формування якого доплата за суміщення професій (посад) не впливає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі