Теми статей
Обрати теми

Оподаткування стипендій, сум індексації, премій та матеріальної допомоги, що виплачуються зі стипендіального фонду

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оподаткування стипендій, сум індексації, премій та матеріальної допомоги, що виплачуються зі стипендіального фонду

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Яким чином оподатковується стипендія, суми індексації стипендії, премія і матеріальна допомога, що виплачуються студенту (аспіранту) зі стипендіального фонду вищого навчального закладу?

Чи є такі виплати базою для справляння ЄСВ?

(м. Харків)

 

Згідно з

п.п. 165.1.26 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) сума стипендії, що виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, не включається до складу його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу в межах суми, визначеної абзацом першим п.п. 169.4.1 ПК, тобто в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2011 році ця сума становить 1320 грн. Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставками, визначеними п. 167.1 ПК.

Таким чином, у 2011 році не підлягає обкладенню податком на доходи

сума стипендії, яка не перевищує 1320 грн. У разі перевищення сума оподатковується за ставкою 15 %.

Що ж стосується оподаткування соціальних стипендій, то слід зазначити, що згідно з

п.п. «б» п.п. 165.1.1 ПК сума державних стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України, не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Отже, стипендія Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України не підлягає обкладенню податком на доходи незалежно від суми такої стипендії.

Тепер про оподаткування сум індексації стипендії. Відповідно до

ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон № 1282) індексації підлягають доходи, що не мають разового характеру, до яких, у тому числі, належать і стипендії. Отже, сума стипендії має виплачуватися з урахуванням її індексації. Відповідно до ст. 5 Закону № 1282 індексація стипендій особам, які навчаються, проводиться за рахунок джерел, з яких вони сплачуються.

Оскільки

індексація не є стипендією, про яку йдеться в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПК, та в ПК відсутня пряма норма щодо її невключення до оподатковуваного доходу платника податку, її слід оподатковувати на загальних підставах.

ДПС

України у листі від 27.04.2011 р. № 8004/6/17-0715 зазначила, що суми будь-яких заохочень (премій, матеріальної допомоги тощо), які виплачуються студенту (аспіранту) зі стипендіального фонду, підлягатимуть оподаткуванню на загальних підставах, зважаючи на те, що в ПК відсутні прямі норми щодо їх неоподаткування.

Однак слід звернути увагу на те, що пізніше ДПС України (

лист від 17.06.2011 р. № 7229/5/17-0716) змінила свою позицію щодо питання оподаткування матеріальної допомоги. Річ у тім, що відповідно до п.п. 170.7.3 ПК не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ст. 169 ПК, установленого на 1 січня такого року (у 2011 році — 1320 грн.). У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника — фізичної чи юридичної особи протягом звітного податкового року у сумі, що перевищує 1320 грн. , платник податку зобов'язаний до 1 травня наступного за звітним податкового року подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми та суми податкового зобов’язання з такого доходу до органу ДПС за своєю податковою адресою.

Щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) на перелічені вище суми виплат, зазначимо, що відповідно до

п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI базою для нарахування ЄСВ є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Ураховуючи вищезазначене, суми виплаченої стипендії, індексації, премії та матеріальної допомоги зі стипендіального фонду

не підпадають під визначення заробітної плати та винагороди за цивільно-правовим договором. Тому саме з цих підстав такі суми не є базою для нарахування та утримання ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі