Теми статей
Обрати теми

Якщо водія автомобіля направлено у відрядження у вихідний день

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Якщо водія автомобіля направлено у відрядження у вихідний день

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Для того щоб у місці відрядження розпочати роботу в понеділок, працівник бюджетної установи (водій автомобіля) вибуває у відрядження у свій вихідний день (неділю), про що зазначено в посвідченні про відрядження та наказі керівника.

Що повинна виплатити установа працівнику за роботу у вихідний день — заробітну плату чи добові?

(м. Харків)

 

Правове регулювання питань, пов’язаних зі службовими відрядженнями, для бюджетних установ, організацій здійснюється відповідно до

Інструкції про службові відрядження в межах та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Цією

Інструкцією визначено, що днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0-ї години і пізніше — наступна доба.

За кожний день (включаючи дні вибуття та прибуття) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах сум, затверджених

постановою Кабінету Міністрів України «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98. При цьому кількість днів відрядження для виплати добових визначається з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як два дні.

Згідно з

п.п. 140.1.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI добові витрати — це витрати на харчування та фінансування власних потреб фізичної особи, понесені у зв’язку з її відрядженням. Отже, виплата добових витрат здійснюється з метою відшкодування особистих витрат працівника за час перебування у відрядженні.

Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства.

Згідно зі

ст. 71 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Робота у вихідний день компенсується за згодою сторін згідно зі

ст. 72 КЗпП, з оплатою у подвійному розмірі або на бажання працівника наданням іншого дня відпочинку. Оплата за роботу у вихідний день розраховується за правилами, передбаченими ст. 107 КЗпП.

Слід також зазначити, що визначені

КЗпП норми оплати праці за роботу у вихідні дні є мінімальними державними гарантіями. Водночас підприємство відповідно до ст. 97 КЗпП і ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР може самостійно в колективному договорі встановити більш високі рівні оплати праці за роботу у вихідні дні.

Отже, враховуючи вищевикладене, працівнику — водію автомобіля підприємство повинно виплатити добові за кожен день відрядження, включаючи дні вибуття і прибуття, у тому числі й за вихідні дні. Крім того, такому працівникові необхідно здійснити оплату праці в подвійному розмірі за роботу у вихідний день або надати інший день відпочинку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі