Теми статей
Обрати теми

Установлення доплати чи надбавки за кураторство

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення доплати чи надбавки за кураторство

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

На кураторів гімназій покладається значне навантаження з навчально-виховної роботи, зокрема підготовка та презентація творчих звітів-проектів, наукове керівництво дослідницько-пошуковою діяльністю, індивідуальна робота з обдарованими дітьми, туристично-краєзнавча робота. Чи можна кураторам гімназій встановити доплату чи надбавку саме за кураторство?

(м. Київ)

 

Перш за все слід зазначити, що гімназія згідно з чинним законодавством — це загальноосвітній навчальний заклад. А в таких закладах штатними розписами не передбачено посади куратора. Але поряд з цим,

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачене встановлення вчителям та іншим працівникам (крім керівних) таких закладів додаткової оплати за класне керівництво.

Згідно з

Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 р. № 434, саме на класного керівника покладаються обов’язки стосовно формування наукового світогляду учня, створення умов для організації змістовного дозвілля, у тому числі організації та проведення відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій, проведення роботи з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, задатків тощо.

Ураховуючи додаткове навантаження на таких працівників, яке зумовлене зростанням потреб та вимог навчально-виховного процесу в цілому, учнів та їх батьків, звертаємо увагу на таке.

Відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 керівникам закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, установлювати працівникам цих закладів конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них.

Так, згідно із зазначеними нормативно-правовими актами працівникам можливе встановлення надбавок у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника

не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються.

Водночас слід зазначити, що

право керівників установлювати надбавки за творчі і виробничі досягнення залежно від особистого внеску кожного працівника в межах фонду заробітної плати визначено й Інструкцією № 102.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі