Теми статей
Обрати теми

Право сумісника на застосування ПСП

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Право сумісника на застосування ПСП

 

Оксана ТАРАПАТА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова

 

Чи може працівник-сумісник скористатися правом на податкову соціальну пільгу не за основним місцем роботи, а за сумісництвом?

(м. Харків)

 

Працівник має право

самостійно обрати місце застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП). При цьому не має значення, основне це місце роботи або місце роботи за сумісництвом.

Відповідно до

п. 169.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП.

Нагадаємо, що ПСП застосовується до заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо її

місячний розмір не перевищує у 2011 році 1320 грн. (це розмір місячного прожиткового мінімуму працездатної особи, діючий на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн.) (п.п. 169.4.1 ПК).

Отже, працівник матиме право на ПСП за сумісництвом за умови, якщо розмір його заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання ПСП. У такому випадку ПСП за основним місцем роботи не надається.

Також зазначимо, що платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява). Якщо ж працівник має право на застосування ПСП більшої, ніж передбачена п. 169.1 ПК (звичайний розмір ПСП), він зазначає про право у заяві, до якої додає відповідні підтверджуючі документи. Порядок надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги визначено постановою Кабінету Міністрів України від 26.12.2003 р. № 2035.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі