Теми статей
Обрати теми

Надання ПСП працівнику, який навчається за заочною формою навчання на бюджетному відділенні

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання ПСП працівнику, який навчається за заочною формою на бюджетному відділенні

 

Оксана ТАРАПАТА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова

 

В установі працює студент, який навчається за заочною формою на бюджетному відділенні, стипендію не отримує. Чи має він право на застосування підвищеної податкової соціальної пільги у розмірі 150 %?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. «г» п.п. 169.1.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) платнику податку, який є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом, надається підвищена податкова соціальна пільга (далі — ПСП) у розмірі 150 % звичайної ПСП.

Однак для застосування ПСП є важлива умова, яка полягає в тому, що ПСП

не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету (п.п. 169.2.3 ПК).

У даному випадку працівник-студент не отримує стипендію з бюджету. Тому, якщо студент одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, він за дотримання умов щодо граничного розміру заробітної плати (у 2011 році — 1320 грн.) має право на застосування до неї ПСП у розмірі 150 %. У 2011 році така ПСП складає 705,75 грн.

Також зазначимо, що

Порядком подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1227, перелік документів, який надається роботодавцю за цією підставою, не визначено. Але оскільки працівнику, який одночасно навчається, ПСП може бути надана тільки в тому випадку, якщо він не отримує стипендію (забезпечення) з бюджету, то підтверджуючим документом у такому випадку може бути довідка з навчального закладу про те, що заявник там навчається та за умовами отримання освіти не одержує стипендію з бюджету.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі