Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях

Редакція ОП
Постанова від 01.06.2011 р. № 565

Кабінет Міністрів України

Про затвердження Порядку надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях

Постанова від 01.06.2011 р. № 565

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок надання та оплати відпусток

для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях, що додається.

 

Прем'єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. № 565

Порядок надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях

 

1. Цей Порядок відповідно до статті 771 Кодексу законів про працю України, частини першої статті 43 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», статті 161 Закону України «Про відпустки» визначає механізм надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях (далі — відпустки) та тривалість відпусток.

2.

Право на отримання відпустки для підготовки
та участі
:

у

всеукраїнських спортивних змаганнях мають працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності за основним місцем роботи, які систематично займаються певним видом (видами) спорту та беруть участь у спортивних змаганнях, крім працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов'язками беруть участь у всеукраїнських змаганнях з видів спорту;

у

міжнародних спортивних змаганнях мають працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності за основним місцем роботи, які включені до основного складу національних збірних команд України, крім спортсменів штатної команди національних збірних команд України та працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов'язками беруть участь у міжнародних змаганнях з видів спорту.

3. Відпустки надаються для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік.

4. Відпустки надаються на підставі

заяви працівника та листа-виклику на відповідні спортивні змагання, який готується Державною службою молоді та спорту.

5. Відпустки надаються тривалістю

не більш як 40 календарних днів на рік.

Тривалість відпустки включає час, необхідний для проїзду до місця проведення спортивних змагань та повернення. Відпустки

можуть надаватися частинами, про що зазначається в листі-виклику на відповідні спортивні змагання.

6. Відпустки

можуть надаватися працівникам окремо від інших відпусток, передбачених законодавством, і оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу підприємства, установи та організації.

7. На час перебування у відпустках за працівниками зберігається місце роботи (посада). Оплата відпусток працівникам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку, здійснюється за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, призначених на оплату праці, або коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники.

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Надання нового виду відпустки — «спортивної»

 

З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України від 17.11.2009 р. № 1724-VІ (далі — Закон № 1724), згідно з яким Закон України «Про фізичну культуру і спорт» від 24.12.93 р. № 3808-ХІІ викладено в новій редакції.

Зокрема, законодавчі гарантії підвищення спортивної майстерності зазнали змін у частині формулювання оформлення відсутності на роботі працівника, залученого до підготовки та участі в національних і міжнародних змаганнях.

Для наочності порівняємо ці норми.

 

Закон України «Про фізичну культуру і спорт»

у редакції до 01.01.2011 р.

у редакції з 01.01.2011 р.

Ст. 19 «Гарантії підвищення спортивної кваліфікації»

Ст. 43 «Гарантії підвищення спортивної майстерності»

Спортсменам відповідних розрядів надається можливість для участі їх у спортивних змаганнях, в тому числі звільнення від роботи (навчання) із збереженням заробітної плати на час участі у національних та міжнародних змаганнях.
Для спортсменів вищих категорій створюються умови для тренувань і звільнення від роботи (навчання) на час підготовки та участі у змаганнях. На час, необхідний для участі в змаганнях, спортсменам надаються гарантії, передбачені законодавством України про працю, а для тих, хто навчається, — відповідні гарантії щодо продовження строку навчання.
Порядок відшкодування витрат, пов'язаних із забезпеченням участі спортсменів у змаганнях, визначається Кабінетом Міністрів України

Спортсменам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях, надається за місцем роботи відпустка для підготовки та участі в цих змаганнях у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

 

Як бачимо, з 01.01.2011 р. на час підготовки та участі у всеукраїнських та міжнародних змаганнях спортсменам, які працюють у роботодавців, передбачено надання відпустки.

Також Законом № 1724 було внесено зміни до Кодексу законів про працю і Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки): ці законодавчі акти доповнено новими статтями: 771 і 161.

Отже, з 01.01.2011 р. категорії відпусток, що надаються працівникам, доповнено окремим видом —

відпусткою для підготовки та участі у змаганнях. Кабміну було доручено розробити Порядок надання таких відпусток, у тому числі визначити їх тривалість і оплату.

З 10.06.2011 р.

такий Порядок, затверджений постановою, що коментується, набрав чинності. Розглянемо основні особливості надання такої відпустки.

1. Право на відпустку.

Працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності

за основним місцем роботи мають право на відпустку для підготовки та участі:

у всеукраїнських спортивних змаганнях — ті, хто систематично займається певним видом (видами) спорту і бере участь у спортивних змаганнях, крім тих працівників, які за своїми функціональними обов'язками беруть участь у таких змаганнях (підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій);

у міжнародних спортивних змаганнях — ті, кого включено до основного складу національних збірних команд України, крім тих працівників, які за своїми функціональними обов'язками беруть участь у таких змаганнях (спортсменів штатної команди національних збірних команд України і працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій).

2. Обов'язковість надання.

«Спортивна» відпустка є встановленою державою гарантією, тому надання її працівникам, які мають таке право, є

обов'язковим.

3. Тривалість.

Відпустка надається тривалістю

не більше 40 календарних днів на рік. Тривалість такої відпустки включає час, необхідний для проїзду до місця проведення спортивних змагань і повернення.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 5 Закону про відпустки святкові й неробочі дні не враховуються тільки при визначенні тривалості щорічних відпусток і додаткових відпусток працівників, які мають дітей. «Спортивна» відпустка до таких видів відпусток не належить. Як уже зазначалося, це окремий вид відпустки. Тому її тривалість не збільшується на кількість святкових та неробочих днів, що припадають на час такої відпустки.

4. Порядок оформлення.

Підставою для надання відпустки є

заява працівника та лист-виклик на відповідні спортивні змагання, який готує Державна служба молоді та спорту.

5. Надання, поділ на частини.

Відпустка

може надаватися:

окремо від інших відпусток, передбачених законодавством, та оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця;

частинами, про що має бути зазначено в листі-виклику на відповідні спортивні змагання.

6. Заміна відпустки грошовою компенсацією.

Оскільки відпустка спортсменам є окремим видом відпустки (не належить до щорічних і додаткових), така відпустка

не підлягає грошовій компенсації ні працюючому співробітнику, ні при звільненні.

7. Розрахунковий період для відпускних.

Як і для інших видів відпусток, що надаються працівникам у загальному випадку, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для оплати такої відпустки мають бути останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виходу працівника у відпустку. Очевидно, до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, має бути внесено відповідні зміни.

8. Джерело фінансування.

Оплата відпусток працівникам, які мають право на надання такої відпустки, здійснюється

за рахунок роботодавця : коштів підприємств, установ та організацій (витрат на оплату праці) або коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники. Отже, при складанні кошторису фонду оплати праці, зокрема резерву відпусток, роботодавцю необхідно враховувати такі витрати, якщо серед його працівників є такі спортсмени.

9. Строк виплати відпускних.

Середній заробіток за час відпустки для підготовки та участі у змаганнях також має виплачуватися

не пізніше ніж за три дні до початку відпустки, оскільки згідно зі ст. 21 Закону про відпустки наведена вимога стосується всіх видів відпусток.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі