Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів населення

Редакція ОП
Лист від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10

Міністерство праці та соціальної політики України

Щодо індексації грошових доходів населення

Лист від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України на запит <…> щодо індексації грошових доходів населення повідомляє.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, оплата праці, яка включає оплату праці, виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення за рахунок його постійних складових, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів громадян. Індексація за цей місяць не проводиться. З наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації. При цьому сума підвищення доходу має перевищувати суму індексації, яка має бути нарахована за відповідний місяць.

Враховуючи викладене,

місяць встановлення премії та місяць, в якому збільшується розмір такої премії на постійній основі порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів.

У разі збільшення чи зменшення доходу

працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим. У такому випадку індексація продовжується відповідно до індексу, розрахованого згідно з Порядком.

 

Директор Департаменту стратегії
соціального розвитку В. Латік

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Зміна розміру премії: вплив на базовий місяць для індексації

 

У листі, що коментується, Мінпраці роз'яснює деякі особливості застосування норм Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.93 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). У ньому дано відповідь на запитання про вплив премії на визначення базового місяця. Особливо актуальним його застосування є при проведенні індексації заробітної плати держслужбовців, а також працівників багатьох бюджетних установ: у таких структурах щомісячна виплата премії часто залежить від наявності економії фонду оплати праці, розмір премії може змінюватися, виплату премії може бути припинено та відновлено після певного періоду.

Висновки профільного Міністерства, що розтлумачують застосування п. 5 Порядку № 1078 про підвищення грошових доходів за рахунок постійних складових, є такими.

Якщо прийнято рішення про встановлення

на постійній основі премії чи збільшення її розміру порівняно з попереднім періодом, то місяць установлення премії або збільшення її розміру буде базовим для проведення індексації заробітної плати працівників. При цьому, звичайно ж, має дотримуватися умова: сума підвищення доходу повинна перевищувати суму можливої індексації за відповідний місяць.

Якщо розмір установленої раніше премії

змінюється в окремі місяці (збільшується чи зменшується), це не впливає на визначення базового місяця. У такому разі індексація продовжує здійснюватися з урахуванням індексів, визначених Порядком № 1078.

Інакше кажучи, поточні коливання сум премії залежно від фінансових можливостей (включаючи й можливу відсутність виплати в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання місяця, в якому виплати були відновлені або були більшими, ніж у попередніх місяцях, базовим.

Таким чином, важливу роль у визначенні «постійної основи» виплати премії відіграє формулювання умов її виплати в колективному договорі та наказі.

Наприклад, Положенням про преміювання підприємства передбачено щомісячну виплату премії в конкретному розмірі (відсоток чи сума). Тоді рішення керівництва про виплату премії в більшому розмірі, без обмеження строком, має змінити умови Положення про преміювання. У такій ситуації збільшення розміру премії відбувається на постійній основі та може бути підставою для перегляду базового місяця для цілей проведення індексації заробітної плати працівників.

Але здебільшого умовами оплати праці підприємств, установ та організацій передбачено виплату премії, що залежить від фінансових можливостей. І Положенням про преміювання відповідної установи визначено конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників залежно від наявності коштів на такі цілі. У такому разі, якщо з урахуванням фінансових можливостей виплата премії здійснювалася тільки в окремі місяці, то ці місяці не вважаються базовими та індексація має провадитися на загальних підставах згідно з Порядком № 1078.

Розглянемо

приклад.

З 01.01.2011 р. премія за основні результати господарської діяльності працівникам підприємства виплачувалася в розмірі 50 % посадового окладу. З 01.05.2011 р. премія не виплачувалася у зв'язку з відсутністю коштів на цю мету у фонді оплати праці. З 01.07.2011 р. премію виплачують у розмірі 30 % посадового окладу.

До 01.01.2011 р. базовим місяцем для проведення індексації заробітної плати працівників був грудень 2010 року.

Чи зміниться в такому разі базовий місяць у зв'язку з нерегулярною виплатою премії?

У цій ситуації преміювання працівників (виплата/невиплата, розмір премії) залежить від фінансових можливостей підприємства, тобто здійснюється не на постійній основі. Тому поточні коливання розміру виплачуваної премії або відновлення виплати не впливають на визначення базового місяця. Для працівників підприємства базовим залишається грудень 2010 року.

Слід зауважити, що аналогічні роз'яснення Мінпраці надало і в листі від 09.09.2010 р. № 171/10/ 136-10 щодо визначення базового місяця для виплати надбавок і доплат: «

…місяць установлення доплат і надбавок, що мають постійний характер та передбачені чинним законодавством (зокрема, надбавки за високі досягнення у праці), і місяць, в якому збільшено їх розмір порівняно з попереднім періодом, можна вважати базовими в разі, якщо сума підвищення грошових доходів перевищує суму індексації, яка б мала бути нарахована за відповідний місяць.

Відновлення виплати надбавки, передбаченої законодавством, після тимчасової її невиплати не є підставою вважати місяць базовим

для проведення індексації».

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі