Теми статей
Обрати теми

Доплата за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

Особа, яка працює завідувачем складу у бюджетній установі, йде в щорічну відпустку, на цей період її замінює інший завідувач складу.

Чи встановлюється у такому випадку доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, якщо завідувачі складу не мають підлеглих у своєму підпорядкуванні?

(м. Мукачеве)

 

Під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).

У питаннях оплати праці за виконання працівниками додаткових обов’язків необхідно керуватися галузевими нормативними документами, що регулюють умови оплати праці тієї чи іншої категорії працівників.

Згідно з

п.п. «а» п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки).

Крім того, зазначеною вище нормою передбачено, що доплата

не встановлюється керівникам бюджетних установ, закладів та організацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій, їх заступникам.

Відповідно до

розд. 1 Національного класифікатора України «Класифікатор професій 2010 року» (ДК 003:2010), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, посада завідувача складу (код 1226.2) належить до категорії керівників. Тому в цьому випадку не має значення, є у завідувача складу підлеглі в його підпорядкуванні чи ні.

Додамо, що посадові обов’язки фіксуються в посадовій інструкції, з якою працівник повинен бути ознайомлений.

Якщо посадовою інструкцією передбачено виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, то за виконання цієї роботи виплачується основна заробітна плата відповідно до умов трудового договору. Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, яка належить до фонду додаткової заробітної плати, у цьому випадку не здійснюється.

Таким чином, оскільки завідувач складу за штатним розписом установи є керівником структурного підрозділу, то доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника йому не встановлюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі