Теми статей
Обрати теми

Працівника, який перебуває під слідством, звільнити не можна

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Працівника, який перебуває під слідством, звільнити не можна

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівник підприємства не з’являється на роботі у зв’язку з тим, що його взяли під варту і зараз триває слідство. Як його можна звільнити?

(м. Харків)

 

Арешт

працівника не може бути підставою для припинення трудового договору. Навіть доки триває розслідування кримінальної справи і працівник перебуває під вартою, до вирішення судом питання про його винність у скоєнні злочину звільнення є неприпустимим (цей період не оплачуватиметься підприємством навіть у разі винесення виправдувального вироку).

Підставою для припинення трудового договору може бути лише вирок суду

, яким працівника засуджено (крім випадків умовного засудження і відсторонення виконання вироку), у випадках коли працівника:

— позбавлено права обіймати певні посади або провадити певну діяльність;

— позбавлено волі або інша міра покарання, яке унеможливлює продовження цієї роботи.

Вирок суду вступає в законну силу через 10 днів після його винесення, якщо протягом цього часу його не було оскаржено.

У разі якщо працівника засуджено та є вирок суду, що набув чинності, але міра покарання не перешкоджає продовженню роботи на цьому підприємстві, його звільнення з ініціативи роботодавця суперечить чинному законодавству (звичайно, якщо роботодавець не має інших підстав для звільнення такої особи).

Після отримання роботодавцем вироку суду, який набув законної сили, можна видати наказ про припинення трудового договору з працівником на підставі

п. 7 ст. 36 КЗпП. При цьому слід ураховувати, що копія вироку суду (крім випадків, коли покарання працівникові призначене як заборона обіймати певні посади або провадити певну діяльність) роботодавцеві не направляється, а тому задля припинення трудового договору роботодавець повинен сам надіслати запит до суду, щоб отримати документальне підтвердження потрібної інформації, а вже потім видавати відповідний наказ.

Також слід звернути увагу: працівника не можна звільнити за

п. 7 ст. 36 КЗпП, якщо його визнано таким, що відбув покарання у зв’язку із перебуванням під вартою до набуття вироком законної сили.

Пунктом 11 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9

визначено, що днем звільнення на підставі вироку суду вважається останній день фактичного виконання працівником трудових обов’язків, тобто останній день його роботи на підприємстві.

Таким чином, працівник звільняється з роботи з останнього дня, коли він був на роботі. Тому

час, поки тривало слідство і суд розглядав справу , до трудового стажу цього працівника не включається, хоча трудовий договір і не був припинений.

При звільненні такого працівника у трудовій книжці робиться запис

«Звільнено у зв’язку з набуттям законної сили вироком суду, п. 7 ст. 36 КЗпП України».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі