Теми статей
Обрати теми

Заміна відпустки компенсацією працюючим

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Заміна відпустки компенсацією працюючим

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора

 

Працівник виявив бажання отримати грошову компенсацію за дні невикористаної відпустки. Які особливості треба враховувати роботодавцю при заміні відпустки під час роботи працівника на підприємстві (не при звільненні)?

(Вінницька обл.)

 

У деяких випадках і при дотриманні певних умов відпустку може бути замінено грошовою компенсацією. Згідно зі

ст. 83 КЗпП і ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) грошову компенсацію за невикористану відпустку працівник може отримати:

1) при звільненні;

2) у процесі роботи на підприємстві, в установі, організації, закладі.

Надання компенсації за невикористану відпустку

працюючому співробітнику (коли трудові відносини з роботодавцем не припиняються і працівник продовжує працювати) має такі особливості:

1. Перш за все — це право працівника, тому обов'язковою умовою має бути бажання працівника. Для надання компенсації за частину невикористаної щорічної відпустки працівнику слід звернутися до роботодавця із заявою в довільній формі.

2. Роботодавцю важливо пам'ятати, що компенсувати (замінити грошима)

за бажанням працівника можна тільки частину щорічної відпустки (основної та додаткової). Але при цьому має виконуватися умова: тривалість наданих працівнику щорічної та додаткових відпусток має бути не менше 24 календарних днів. Інакше кажучи, працівник обов'язково повинен використати для відпочинку 24 календарні дні відпустки, а невикористану частину (що перевищує 24 календарні дні) можна компенсувати.

Наприклад, держслужбовець має право на щорічну відпустку тривалістю 35 календарних днів — 30 днів основної та 5 днів додаткової відпустки за стаж держслужби понад 10 років. У такому разі, використавши 24 календарні дні, працівник за бажанням зможе отримати компенсацію за решту 11 днів щорічної відпустки.

3. Ще раз зверніть увагу, що компенсувати можна

тільки частину щорічної відпустки. Додаткову відпустку на дітей можна замінити грошовою компенсацією лише при звільненні.

4. До обов'язкових 24 днів відпустки, які має бути використано працівником, входять дні щорічної відпустки (основної та додаткової) і додаткової відпустки на дітей. Тому якщо працівник має право на відпустку на дітей згідно зі

ст. 19 Закону про відпустки (10 днів), то її можна приєднати до частини основної відпустки (14 днів та більше), а за решту щорічної основної (за наявності — і щорічної додаткової) відпустки отримати грошову компенсацію.

Наприклад, одинока мати, яка виховує дитину, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні та додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів. При оформленні щорічної відпустки жінка написала заяву про надання їй 14 календарних днів щорічної відпустки і 10 календарних днів соціальної відпустки (усього 24 календарні дні). У цьому випадку вона має право отримати компенсацію за 10 днів невикористаної щорічної основної відпустки.

5. Необхідно пам'ятати, що законодавством не передбачено строку давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, у тому числі щорічні додаткові відпустки. Тому невикористані

щорічні відпустки минулих років (обов'язкові 24 календарні дні) не можна замінити грошовою компенсацією. Таким чином, якщо працівник з будь-яких причин не скористався своїм правом на щорічну основну відпустку за кілька попередніх років, наприклад за 3 останні роки роботи, то в цьому випадку за роботодавцем зберігається обов'язок надати працівнику ці відпустки. При цьому 72 календарні дні (24 календарні дні х 3 роки) роботодавець зобов'язаний надати працівнику як дні відпочинку, а отримати компенсацію працівник зможе тільки за невикористані дні відпустки понад зазначену тривалість.

Наприклад, працівник, який є інвалідом III групи, не використав щорічну основну відпустку за два робочі роки загальною тривалістю 52 календарні дні (тривалість щорічної основної відпустки працівника-інваліда III групи становить 26 календарних днів). У цьому випадку працівник має право отримати компенсацію лише за 4 дні відпустки (52 - (24 х 2) = 4).

6. Якщо ж тривалість відпустки становить лише 24 календарні дні, компенсацію за невикористану відпустку може бути виплачено працівнику тільки при звільненні.

7. Виплата компенсації здійснюється тільки після використання працівником 24 календарних днів відпустки за робочий рік, за який надається відпустка. Таким чином, не можна спочатку виплатити працівнику грошову компенсацію за частину відпустки і лише потім надати йому власне відпустку.

Докладно всі нюанси надання компенсації розглянуто в статті «Компенсація за невикористану відпустку» // «ОП», 2009, № 11, с. 14 — 20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі