Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати відпускних за два місяці до виходу працівника у відпустку

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Щодо виплати відпускних за два місяці до виходу працівника у відпустку

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Особа, яка працює на підприємстві багато років, просить видати їй відпускні за серпень (у цей час у неї відпустка) зараз, у червні 2011 року, щоб завчасно оплатити поїздку.

Директор не заперечує, але як у такому разі розрахувати суму відпускних?

(Сумська обл.)

 

Стаття 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР встановлює граничну дату для виплати відпускних і зобов'язує роботодавця виплатити суму заробітної плати за весь час відпустки не пізніше ніж за 3 дні до її початку. Мінпраці в листі від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09 роз'яснило, що в цьому випадку маються на увазі календарні дні. Отже, роботодавець зобов'язаний виплатити працівнику всю суму відпускних не пізніше ніж за 3 календарні дні до початку відпустки (між днем виплати відпускних та першим днем відпустки повинні минути 3 календарні дні). На прохання працівника та за згодою роботодавця відпускні можна виплатити і в більш ранні строки.

Так, якщо працівник відпрацював на підприємстві більше року, розрахунковим періодом для визначення сум відпускних будуть 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Тому якщо графіком відпусток передбачено надання відпустки в серпні 2011 року, то для розрахунку відпускних бухгалтеру необхідно знати заробітну плату по липень 2011 року включно, тобто розрахунковим періодом у цьому випадку буде серпень 2010 року — липень 2011 року.

У цьому випадку бухгалтер може нарахувати відпускні за наявними даними за 10 місяців роботи (серпень 2010 року — травень 2011 року). Отже, за 2 місяці (червень — липень 2011 року) суму виплат, що включається до розрахунку, як варіант, можна визначити за середньою зарплатою за 10 попередніх місяців. Також можна використовувати виняток Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), установлений для відрядників: «Для працівників з відрядною оплатою праці в разі відсутності оперативних даних для розрахунку заробітку за останній місяць розрахункового періоду його можна замінити іншим місяцем, що безпосередньо передує розрахунковому періоду» (абзац дев'ятий п. 2 Порядку № 100).

Згодом, коли будуть відомі точні суми, що включаються до розрахунку за червень — липень 2011 року, з працівником має бути проведено всі розрахунки.

Однак ми не радимо використовувати такий варіант нарахування відпускних, оскільки в роботодавця є певний ризик (за 2 місяці до виходу у відпустку у працівника можуть виникнути непередбачені обставини, що вплинуть на його виплати).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі