Теми статей
Обрати теми

Оплата часу перебування медпрацівників на курсах підвищення кваліфікації: керуємося новою нормою

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата часу перебування медпрацівників на курсах підвищення кваліфікації: керуємося новою нормою

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами і планування централізованих заходів Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення Міністерства охорони здоров'я України

 

Лікар-невропатолог працює за основним місцем роботи на ставку. Саме в цій установі він працює за сумісництвом на 0,5 ставки лікаря-нарколога. Згідно з наказом по установі працівника з 23.05.2011 р. направлено на 30 календарних днів на курси підвищення кваліфікації з наркології.

За якою посадою за працівником зберігається середня заробітна плата у зв'язку з прийняттям постанови КМУ від 11.05.2011 р. № 524?

(м. Харків)

 

Мінімальні державні гарантії для працівників, які направляються на курси підвищення кваліфікації, установлено

постановою КМУ від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695). Так, згідно з п. 1 постанови № 695 працівникам, які направляються на підвищення кваліфікації, підготовку, перепідготовку, навчання інших професій з відривом від роботи, за час навчання середня заробітна плата зберігається тільки за основним місцем роботи.

Отже, із цього випливає: якщо медпрацівник направляється на курси підвищення кваліфікації за фахом, за яким він працює за сумісництвом, йому

не зберігається середня заробітна плата на час навчання ні за основним місцем роботи, ні за сумісництвом. Оплата часу підвищення кваліфікації здійснюється тільки лише в разі, якщо працівника було направлено на курси підвищення кваліфікації за основним місцем роботи і відповідно за спеціалізацією основного місця роботи.

Слід зауважити, що Міністерство охорони здоров'я України в

листі від 30.12.2009 р. № 11-03-03/1010 звертало увагу на те, що наведена норма постанови № 695 про збереження середньої заробітної плати тільки за основним місцем роботи суперечить п. 10 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін'юсту від 28.06.93 р. № 43, яким передбачено, що при обчисленні середнього заробітку медичним та фармацевтичним працівникам лікувально-профілактичних установ охорони здоров'я заробітна плата враховується на всіх місцях роботи, тобто з урахуванням заробітної плати за сумісництвом. У зв'язку з цим МОЗ надсилало пропозиції до Мінпраці для вирішення зазначеної проблеми та внесення змін до постанови № 695.

Зміни до

постанови № 695 так і не було внесено, однак було прийнято іншу постанову, що передбачає нові гарантії медпрацівникам. Таким чином, з прийняттям постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 (далі — постанова № 524)* при направленні медичних та фармацевтичних працівників до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки та перепідготовки за ними зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи відповідно до законодавства.

Таким чином, у цьому питанні згідно з

постановою № 524 середню заробітну плату має бути розраховано за кожним місцем роботи, тобто в нашому випадку — і за ставкою за посадою невропатолога, і за 0,5 ставки за посадою нарколога. Ця норма діє з моменту набуття чинності постановою № 524, тобто з 24.05.2011 р. Отже, до цієї дати розраховуємо середню заробітну плату відповідно до старого порядку (у нашому випадку до 24.05.2011 р. за таким працівником середня заробітна плата не зберігається), а починаючи з 24.05.2011 р. середня заробітна плата зберігається і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Зауважимо також і стосовно додаткових гарантій медичним працівникам, установлених

постановою № 524. Так, з 1 січня 2012 року медичним та фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів (установ) виплачуватиметься допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу при наданні основної щорічної відпустки.

Нагадаємо, що допомогу на оздоровлення передбачено п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, згідно з яким вона надається за рішенням керівника в межах фонду оплати праці. Починаючи з 1 січня 2012 року допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу медичним та фармацевтичним працівникам має обов'язковий характер. Отже, відповідні витрати має бути заплановано при складанні кошторису установи на 2012 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі