Теми статей
Обрати теми

Перехід з посади вихователя на посаду вихователя-методиста

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Перехід з посади вихователя на посаду вихователя-методиста

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

З 17.01.2011 р. вихователь дошкільного навчального закладу з І кваліфікаційною категорією перейшла на посаду вихователя-методиста.

Чи застосовується така кваліфікаційна категорія при оплаті праці за посадою вихователя-методиста?

(м. Рівне)

 

Розмір ставки заробітної плати педагогічного працівника залежить від рівня його кваліфікації, який установлюється за наслідками атестації.

Згідно з

п. 1.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міносвіти України від 20.08.93 р. № 310, за яким здійснювалася процедура атестації педагогічних працівників до запровадження в дію нового Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН України від 06.10.2010 р. № 930* (далі — Типове положення), атестація педагогічних працівників — це визначення їх відповідності зайнятій посаді та рівню кваліфікації, залежно від якого та стажу педагогічної роботи їм установлюються кваліфікаційна категорія, відповідний посадовий оклад (ставка заробітної плати).

* Набув чинності з дня його офіційного опублікування, тобто з 30.12.2010 р. («Офіційний вісник України», 2010, № 98 від 30.12.2010 р.). —

Прим. ред.

Пунктом 1.2 Типового положення також установлено, що атестація педагогічних працівників — це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються кваліфікаційна категорія, педагогічне звання.

Оскільки І кваліфікаційну категорію працівниці було присвоєно за наслідками атестації на відповідність посаді вихователя, то

при її переході з цієї посади на посаду вихователя-методиста кваліфікаційна категорія не зберігається.

Для забезпечення відповідної оплати праці вихователя-методиста за наслідками атестації має бути визначений рівень кваліфікації за цією посадою.

Відповідно до

п. 1.8 Типового положення , яке, на жаль, не було погоджене з профспілкою, позачергова атестація проводиться за заявою працівника з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) або за поданням керівника чи педагогічної ради навчального закладу з метою присвоєння працівнику кваліфікаційної категорії, педагогічного звання та у разі зниження ним рівня професійної діяльності.

Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через три роки після присвоєння попередньої.

Крім того, згідно з

п. 3.11 Типового положення педагогічний працівник визнається таким, що відповідає займаній посаді, якщо пройшов підвищення кваліфікації.

За раніше діючим положенням про атестацію в таких випадках педагогічний працівник мав можливість пройти процедуру позачергової атестації на встановлення відповідної кваліфікаційної категорії без будь-яких обмежень у термінах та без вимог щодо підвищення кваліфікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі