Теми статей
Обрати теми

Час військової служби в Радянській Армії зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Час військової служби в Радянській Армії зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

У вищому навчальному закладі I — II рівня акредитації з 2000 року працює особа, яка обіймає посаду, що не належить до посад педагогічних та науково-педагогічних працівників. З 2003 року працівник обіймає посаду керівника та веде викладацьку роботу. Громадянство України такою особою було отримано у 2000 році після закінчення військової служби за межами території України.

Чи враховується такому працівнику період військової служби у Збройних Силах СРСР (на цей період особа не була громадянином України) при обчисленні педагогічного стажу для нарахування надбавки за вислугу років?

Як визначити педагогічний стаж для виплати надбавки за вислугу років, а саме чи може бути зараховано до педагогічного стажу, що дає право на надбавку за вислугу років, період військової служби у Збройних Силах СРСР?

(м. Херсон)

 

Виплата надбавок за вислугу років гарантована педагогічним та науково-педагогічним працівникам

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, якою встановлено, що така надбавка виплачується у відсотках від ставки заробітної плати чи посадового окладу залежно від стажу педагогічної роботи.

Порядок виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти

затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок).

Згідно з

Порядком до стажу педагогічної роботи зараховується час роботи на посадах, передбачених у переліку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963, до якого, зокрема, включено посаду керівника вищого навчального закладу I — II рівня акредитації, а також деякі інші види роботи, служби тощо.

Зокрема

п. 5 Порядку встановлено, що до стажу педагогічної роботи зараховується час перебування громадян України на військовій службі. При цьому не встановлено вимоги щодо часу (дати) набуття особою статусу громадянина України.

У спільному

листі МОЗ України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 11.06.2001 р. № 1/11-2660/02-8/268 роз’яснюється, що час військової служби зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам установ та закладів освіти, незалежно від того, передувала цьому періоду педагогічна діяльність чи ні, а також від місця та часу проходження військової служби, зокрема і в Радянській Армії.

Тож педагогічному працівникові, який на даний час є громадянином України, до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років зараховується час військової служби в Радянській Армії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі