Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ПІДПИСАНО НОВУ ГАЛУЗЕВУ УГОДУ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ

3 березня 2011 року Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник підписав Галузеву угоду з Центральним комітетом Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки.

Уперше за останні 10 років відповідна Угода регламентуватиме та розширюватиме сферу урядової співпраці з найбільшою профспілкою України протягом 5 років.

Нова Галузева угода передбачає продовження та поглиблення спільної роботи Уряду і профспілок. Серед планів та пріоритетів — розробка кваліфікаційних характеристик працівників сфери і типових нормативів позашкільних, вищих навчальних закладів, дитячих будинків та вечірніх шкіл.

За інформацією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, у межах Угоди Міністерство буде відстоювати прийняття рішення щодо поширення дії постанови Кабінету Міністрів України про встановлення 20-відсоткової надбавки за престижність праці на всіх педагогічних працівників; буде розглянуто можливість матеріального заохочення кращих педагогів та молодих фахівців, а також вирішувати питання підвищення розмірів посадових окладів педагогічних працівників, як це передбачено ст. 57 Закону України «Про освіту», і встановлення 1-го тарифного розряду на більш високому рівні.

 

ПОГОДЖЕННЯ ПРОЕКТІВ КОШТОРИСІВ ТА ШТАТНИХ РОЗПИСІВ УСТАНОВ ОСВІТИ З ПРОФСПІЛКАМИ

У спільному листі від 17.02.2011 р. № 1/9-108|02-8/97 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України вкотре зауважили, що подання на затвердження проектів кошторисів та штатних розписів навчальних закладів чи установ освіти органом управління освіти і науки вищого рівня здійснюється після попереднього погодження з виборним профспілковим органом первинної профспілкової організації. Таке погодження підтверджується відповідними підписами.

 

ЛІКАРНЯНІ ТА ДЕКРЕТНІ — БЕЗ СТРАХОВОГО СВІДОЦТВА

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) листом від 01.03.2011 р. № 01-16-345 повідомив, що страхувальники-роботодавці

в разі відсутності в застрахованої особи свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — страхове свідоцтво), як виняток, можуть у графі 3 «№ страхового свідоцтва» зворотного боку заяви-розрахунку зазначити номер облікової картки застрахованої особи.

Номер облікової картки застрахованої особи:

— це номер персональної облікової картки застрахованої особи, що відповідає ідентифікаційному номеру фізичної особи згідно з Державним реєстром фізичних осіб;

— для застрахованих осіб, які через релігійні переконання відмовилися від ідентифікаційного номера, про що є відповідна відмітка в паспорті, указуються дані страхового свідоцтва — серія та номер. Якщо в такої застрахованої особи відсутнє страхове свідоцтво, зазначаються серія та номер паспорта;

— для осіб, які не є громадянами України, але працюють на території України та не мають ідентифікаційного номера, указуються серія та номер документа, що засвідчує особу.

На закінчення ФСС ТВП підбив підсумок: відсутність страхового свідоцтва не може бути підставою для відмови в призначенні матеріального забезпечення застрахованій особі чи відмови у фінансуванні страхувальника-роботодавця.

 

СПЛАТА ПДФО ВІДОКРЕМЛЕНИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ

У листі від 03.02.2011 р. № 2373/6/17-0215 ДПАУ надала роз’яснення щодо перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) відокремленими підрозділами.

Відповідно до п.п. 168.4.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ) суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

При цьому в пп. 168.4.3 — 168.4.4 ПКУ наголошено на тому, чи є створений юридичною особою відокремлений підрозділ (філія, відділення) уповноваженим на сплату ПДФО. У зв’язку з цим ПДФО до бюджету за місцезнаходженням відокремленого підрозділу сплачується:

уповноваженим підрозділом самостійно;

юридичною особою за свій неуповноважений підрозділ.

Таким чином, сплачуваний юридичною особою ПДФО зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) і до бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) неуповноважених підрозділів в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичним особам такими неуповноваженими підрозділами.

 

ДЕКРЕТНІ — БЕЗ ПДФО

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики в листі від 23.02.2011 р. № 04-27/108 роз’яснив питання включення до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку сум, що виплачуються у вигляді допомоги по вагітності та пологах.

Комітет дійшов висновку, що доходи фізичних осіб, які отримуються ними як допомога по вагітності та пологах, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку при визначенні об’єкта оподаткування для нарахування, утримання і сплати податку на доходи таких фізичних осіб.

Однак до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включаються, зокрема, доходи фізичних осіб тільки у вигляді виплат, пов’язаних з тимчасовою втратою працездатності, крім виплат фізичним особам у вигляді допомоги по вагітності та пологах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі