Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати працівників у випадку реорганізації установи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Індексація зарплати працівників у випадку реорганізації установи

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

У зв’язку з адміністративною реформою, розпочатою Указом Президента від 09.12.2010 р. № 1085/2010, деякі установи реорганізовуються й перейменовуються. При цьому працівники здебільшого залишаються на своїх колишніх посадах, однак фактично з метою дотримання законодавства видаються накази, одним з яких вони звільняються з реорганізованої установи, а іншим зараховуються до новоствореної установи. Оклади таких працівників, як правило, не змінюються. З огляду на це, постає питання щодо визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати. Базовим буде місяць зарахування до нової (реорганізованої) установи або місяць останнього підвищення заробітної плати за аналогічною посадою до реорганізації?

(м. Чернівці)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабміну від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 2 Порядку № 1078 визначено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру.

За загальним правилом місяць підвищення грошових доходів (у тому числі у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати) вважається базовим тільки в тому випадку, якщо в результаті сума збільшення заробітної плати (підвищення) перевищить суму індексації, що могла бути нарахована цього місяця. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати (п. 5 Порядку № 1078).

Слід зазначити, що механізм нарахування сум індексації для працівників, які зараховуються до новоствореної установи, Порядком № 1078 не визначено.

У випадку, що розглядається, при проведенні індексації заробітної плати керівництво установи (організації)

може зберегти право на проведення індексації знову прийнятих працівників на умовах, що діяли до реорганізації, або місяць прийняття на роботу вважати базовим місяцем для всіх працівників.

Порядок проведення індексації заробітної плати може бути регламентовано у наказі установи (організації).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі