Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду

Редакція ОП
Лист від 01.04.2011 р. № 03-28-738

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Щодо порядку здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду

Лист від 01.04.2011 р. № 03-28-738

 

<…>

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, розглянувши <…> звернення, повідомляє.

До запитання 1

Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється відповідно до ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) та Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 січня 2011 року [за] № 111/18849.

Зазначеним Порядком затверджено форму заяви-розрахунку, що подається страхувальником до робочого органу Фонду для здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

У заяві-розрахунку необхідно вказувати повну нараховану суму допомоги з урахуванням обов'язкових утримань (податок на доходи фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які утримуються з суми допомоги з тимчасової непрацездатності).

Після надходження суми коштів

, зазначеної в заяві-розрахунку, на окремий рахунок страхувальник зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені ст. 52 Закону № 2240. Частина страхових коштів, отриманих на окремий рахунок, спрямовується на сплату податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску та інших обов'язкових платежів.

Фінансування страхувальниками-роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам

за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) Законом № 2240 та Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464 (далі — Закон № 2464) не передбачено.

Згідно зі ст. 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, належних йому від підприємства, установи, організації, здійснюється в день звільнення.

Відповідно до ст. 35 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (установлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Отже, застрахована особа при звільненні

повинна отримати всі суми, належні йому від підприємства. Оскільки суми матеріального забезпечення страхувальник отримує від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то і виплата матеріального забезпечення застрахованим особам має здійснюватися після надходження коштів від Фонду.

До запитання 2

Відповідно до Закону № 2464 на допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Роботодавець зобов'язаний сплатити до Пенсійного фонду єдиний внесок у розмірі 33,2 %, нарахований на всю суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, за рахунок коштів роботодавця. Після отримання коштів від Фонду страхувальник перераховує з окремого рахунка податок на доходи фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які утримані із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності. Отже, Фондом здійснюється фінансування нарахованої суми допомоги з урахуванням обов'язкових утримань.

 

Заступник директора О. Леонов

 

Коментар редакції

 

Матеріальне забезпечення ФСС ТВП можна виплатити й після звільнення працівника

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) ще раз наголосив на двох важливих моментах щодо виплати матеріального забезпечення застрахованій особі при її звільненні. Висновки цього листа полягають у такому.

По-перше,

при звільненні працівника виплата роботодавцем допомоги за рахунок коштів ФСС ТВП можлива тільки після надходження цих коштів. На практиці таке надходження може бути й пізніше за дату звільнення. Згідно зі ст. 116 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у день звільнення працівник має отримати лише суми, належні йому від підприємства. Оскільки суми матеріального забезпечення працівник отримує за рахунок коштів ФСС ТВП, то в цьому випадку невиплата лікарняної допомоги при звільненні не є порушенням ст. 116 КЗпП. На це ФСС ТВП указував у листі від 21.03.2011 р. № 01-16-590.

По-друге,

фінансування страхувальниками-роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) органами ФСС ТВП чинним законодавством не передбачено. Із цього випливає, що роботодавці, які виплатять працівникам у день звільнення матеріальне забезпечення за рахунок власних коштів (суму якого має бути профінансовано ФСС ТВП), не зможуть компенсувати свої витрати. У ситуації, що склалася, найімовірніше, і банк не допустить перерахування цих сум з окремого рахунка на рахунок підприємства, оскільки з окремого рахунка роботодавець може виплатити лише допомогу працівникам і спрямувати частину коштів на сплату податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску та інших обов'язкових платежів.

Нагадаємо, що згідно з абзацом четвертим і п’ятим ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, крім виплати допомоги, інші виплати з такого рахунка заборонені.

Слід зауважити, що раніше ФСС ТВП у листах від 03.03.2011 р. № 01-16-371 і від 16.03.2011 р. № 01-16-506 допускав можливість перерахування сум зі спеціального рахунка на рахунок роботодавця, але у виняткових випадках.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі