Теми статей
Обрати теми

Термін зберігання грошових коштів ФСС ТВП на спецрахунку і в касі підприємства

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Термін зберігання грошових коштів ФСС ТВП на спецрахунку і в касі підприємства

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Підприємство отримало матеріальне забезпечення з Фонду тимчасової непрацездатності за листком непрацездатності, наданим працівником. Однак на дату видачі допомоги працівник знову перебуває на лікарняному.

Як бути із сумою допомоги? Чи слід повернути її на рахунок органу відділення Фонду?

(м. Харків)

 

Механізм отримання страхових коштів від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі

ФСС ТВП), у тому числі момент виплати таких коштів визначено Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) та Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26 (далі — Порядок 26).

Так, згідно

з п. 9 Порядку № 26 після отримання грошових коштів на рахунок страхувальник-роботодавець зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені ст. 52 Закону № 2240. Для допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняних) та допомоги по вагітності та пологах (декретних) граничними строками для виплати є найближчий після отримання допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

При цьому ФСС ТВП у

листі від 16.03.2011 р. № 01-16-506 звертає увагу, що в разі отримання фінансування від робочого органу Фонду для виплати лікарняних та декретних очікувати найближчого дня виплати зарплати не обов’язково. Страхувальник може відразу ж виплатити працівникам належну їм суму допомоги.

Тому якщо працівники

підприємства отримують заробітну плату за допомогою зарплатної картки, то в роботодавця не виникає ніяких проблем щодо перерахування працівнику належних йому сум лікарняних. Якщо ж працівники отримують заробітну плату безпосередньо через касу підприємства, то роботодавець, як варіант, може запропонувати працівнику, який перебуває на лікарняному, прийти та отримати матеріальне забезпечення в касі підприємства або оформити довіреність на отримання готівки у встановленому порядку. До речі, порядок видачі готівки за довіреністю регламентовано пп. 3.5 та 3.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Відповідно до

частини першої ст. 21 Закону № 2240 та п. 10 Порядку № 26, у разі якщо сума отриманих страхувальником від ФСС ТВП страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення у вказаний термін, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох днів.

Отже,

якщо після отримання допомоги із ФСС ТВП страхувальник-роботодавець з будь-якої причини в установлені строки не виплатив ці суми, то щоб не підпасти під штрафні санкції згідно зі ст. 30 Закону № 2240, ФСС ТВП у листі від 05.04.2011 р. № 01-16-755 рекомендує повернути такі суми на рахунок ФСС ТВП не пізніше трьох робочих днів після найближчого від отримання коштів терміну виплати заробітної плати у страхувальника.

У подальшому, щоб знову отримати раніше невиплачене фінансування (адже працівники не втратили право на його отримання), роботодавцю потрібно знову подати до ФСС ТВП заяву-розрахунок

на фінансування таких сум.

Нагадаємо, що порушення терміну повернення невикористаних сум цільового фінансування з ФСС ТВП для страхувальника загрожує сплатою штрафу в розмірі 10 % від несвоєчасно повернених страхових коштів та пені в розмірі 0,1 % від суми несвоєчасно повернених коштів і штрафних санкцій за кожен день прострочення платежу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі