Теми статей
Обрати теми

Виплата одноразової допомоги у зв’язку з виходом на пенсію

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата одноразової допомоги у зв’язку з виходом на пенсію

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

У колективному договорі підприємства встановлено, що в разі виходу на пенсію працівникам виплачується одноразова грошова допомога. Чи має право працівник на таку допомогу, якщо він залишиться працювати на підприємстві після призначення пенсії?

(м. Харків)

 

Згідно з чинним законодавством (

ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР та ст. 97 КЗпП) підприємствам надано право самостійно в колективному договорі встановлювати форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Отже, згідно з чинним законодавством рішення про виплату одноразової допомоги під час виходу на пенсію ухвалюється безпосередньо на підприємстві шляхом затвердження відповідного положення про умови виплати цієї допомоги як додатка до колективного договору або внесенням таких норм до основного тексту колективного договору.

У цьому положенні визначається перелік працівників, які мають право на одержання такої допомоги, диференціація її розміру, механізм обчислення, виплата (зменшення розміру або невиплата) допомоги залежно від фінансових можливостей підприємства тощо.

Стаття 38 КЗпП

передбачає один з випадків розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника — це вихід на пенсію.

Згідно з роз’ясненнями до

ст. 38 КЗпП у Науково-практичному коментарі до КЗпП (авторський колектив: Зуб І. В., Ротань В. Г.) звільнення за власним бажанням працівника, якому призначена пенсія або такого, щодо якого зроблено подання про призначення пенсії, або який хоча б досяг пенсійного віку, повинно розглядатися як вихід на пенсію, якщо працівник вказує на цю причину звільнення в заяві. Для оформлення звільнення з цієї причини досить перевірити факт призначення пенсії, подання для призначення пенсії або досягнення пенсійного віку. Перевіряти дійсність мотивів недоцільно, оскільки закон визнає право зазначених працівників посилатися просто на таку причину звільнення без яких-небудь додаткових обґрунтувань.

Тому, враховуючи вищевикладене,

основною умовою виплати одноразової допомоги під час виходу на пенсію є звільнення працівника у зв’язку з виходом на пенсію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі