Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ЄСВ ТА ЗВІЛЬНЕНІ ПРАЦІВНИКИ

Пенсійний фонд у листі від 28.02.2011 р. № 3837/03-20 роз'яснив питання нарахування єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) на суми премії, що виплачується за підсумками роботи за 2010 рік звільненим особам.

Так, Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» набрав чинності 01.01.2011 р. Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Тому якщо премію звільненим особам за підсумками роботи за 2010 рік нараховано в січні 2011 року, то ЄСВ у такому разі не нараховується.

 

ПРАВО НА ЛІКАРНЯНІ ДЛЯ ДОБРОВІЛЬНО ЗАСТРАХОВАНИХ У СИСТЕМІ ФСС ТВП

Мінсоцполітики в листі від 18.04.2011 р. № 4068/0/14-11/18 повідомило, що підтримує позицію Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП), викладену в листі ФСС ТВП від 11.04.2011 р. № 01-06-835, стосовно того, що

виплата матеріального забезпечення та надання соціальних послуг особам, які добровільно застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування за видом загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, здійснюється за умови сплати страхового внеску (з 1 січня 2011 року — єдиного внеску) до настання страхового випадку.

Це означає, що за відсутності сплати добровільно застрахованими особами єдиного внеску на момент настання страхового випадку такі особи не мають права на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів ФСС ТВП.

Це стосується тих осіб, які згідно з ч. 1 ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ беруть участь у добровільній сплаті єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, а саме:

— фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та членів їх сімей, що займаються підприємництвом разом з ними;

— осіб, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю (адвокатів, нотаріусів, аудиторів, художників, письменників та ін.);

— членів фермерського господарства, особистого селянського господарства;

— громадян України, які працюють за кордоном.

Добровільно застраховані особи — громадяни України, які працюють за межами України, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги, якщо вони не застраховані в системі соціального страхування країни, в якій знаходяться, та за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску).

 

СКОРОЧЕННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ТА СКОРОЧЕННЯ ШТАТУ — НЕ ТЕ САМЕ

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП однією з підстав для розірвання трудового договору є скорочення чисельності або штату працівників.

Мінпраці в листі від 07.04.2011 р. № 114/06/187-11 роз'яснило, що скорочення чисельності та скорочення штату — поняття не тотожні.

Чисельність працівників — це обліковий склад працюючих, відповідно

скорочення чисельності передбачає зменшення кількості працівників.

Штат працівників — це сукупність посад, установлених штатним розписом підприємства. Тому

скорочення штату являє собою зміну штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами.

Докладніше про це див. в «ОП», 2008, № 10, с. 7 — 17, у статті «Скорочення чисельності або штату працівників: дотримуємось процедури».

 

ПЕРЕВІРКИ ФСС ТВП

Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 29 затверджено Інструкцію про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедурою оскарження.

ФСС ТВП проводитиме як планові, так і позапланові перевірки.

Періодичність проведення

планових перевірок визначається залежно від наявності (відсутності) витрат, заборгованості по коштах Фонду станом на 01.01.2011 р. і в наступних звітних періодах, кількості працівників. Так, за наявності витрат по коштах ФСС ТВП перевірки страхувальників проводяться:

— щороку — при чисельності працівників 250 осіб та більше;

— не рідше 1 разу на 2 роки — при чисельності працівників від 25 до 249 осіб;

— не рідше 1 разу на 3 роки — при чисельності працівників менше 25 осіб.

У разі відсутності порушень щодо використання коштів ФСС ТВП, установлених попередньою перевіркою, наступна перевірка таких страхувальників проводитиметься після проведення попередньої перевірки не раніше ніж через 2, 3 та 4 роки відповідно (для зазначених вище страхувальників).

Строк проведення планової перевірки не може перевищувати 15 робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва — 5 робочих днів. Для позапланової перевірки установлено строк не більше 10 робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва — 2 робочих днів.

Також постановою правління ФСС ТВП від 22.12.2010 р. № 30 затверджено Порядок проведення перевірок одержувачів коштів ФСС ТВП цільового призначення, оформлення, реалізації та оскарження їх результатів.

Постанови набрали чинності 11.04.2011 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі