Теми статей
Обрати теми

Заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ: відповідаємо на запитання

Редакція ОП
Стаття

ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВОГО РОЗРАХУНКУ ЗА ФОРМОЮ № 1ДФ: ВIДПОВIДАЄМО НА ЗАПИТАННЯ

 

Закінчився термін подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за I квартал 2011 року. Перша спроба заповнення оновленого звіту у податкових агентів викликала чимало запитань. У сьогоднішньому матеріалі надамо відповіді на деякі з них.

Надія ШЕВЧЕНКО, завідувач сектору масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Житомирській області

 

Використані документи

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 1020

— Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020.

 

Як відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ операція, якщо нарахування і виплата доходу за цивільно-правовими договорами відбувається в різні податкові періоди? Наприклад, акт виконаних послуг підписано 31.03.2011 р., а оплата цих послуг здійснена 05.04.2011 р.

 

Згідно з

п.п. 164.2.2 ПК суми винагород, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору, уключаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Для цілей обкладення ПДФО суми винагород за виконані роботи (надані послуги)

не є заробітною платою, оскільки не пов'язані з відносинами трудового найму.

Згідно з

Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку № 1020, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ нараховану винагороду відображають з ознакою доходу «102». При цьому графи 3а і 3, а також графи 4а і 4 форми № 1ДФ заповнюють у міру нарахування і виплати доходу, а правило про відображення своєчасно виплаченої зарплати за останній місяць кварталу, передбачене п. 3.3 Порядку № 1020, до такого доходу не застосовують.

Отже, якщо нарахування суми винагороди відбулося в березні, а виплата — у квітні, то нарахування необхідно показувати в розрахунку за I квартал, а виплату — у розрахунку за II квартал.

 

Чи потрібно показувати в формі № 1ДФ суми коштів, наданих працівникові під звіт або на відрядження, навіть якщо працівник за них повністю відзвітував у встановлений строк?

 

Згідно з

п.п. 165.1.11 ПК кошти, отримані платником податків на відрядження або під звіт та розраховані відповідно до п. 170.9 ПК, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника.

Сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податків на відрядження або під звіт і не повернених у встановлені законодавством строки, уключається до загального оподатковуваного доходу працівника (

п.п. 164.2.11 ПК).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ кошти, отримані на відрядження або під звіт, відображаються у формі № 1ДФ з ознакою доходу «

118» лише у випадку, якщо такі кошти повернені несвоєчасно (тобто якщо вони визнаються доходом і підпадають під оподаткування). Підзвітні суми, повернені своєчасно, у формі № 1ДФ не відображаються.

 

Чи потрібно в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображати поворотну фінансову допомогу, яка надавалася працівникам підприємства?

 

Основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується працівником підприємства згідно з

п.п. 165.1.31 ПК, відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «153».

При цьому у разі неповернення суми позики та визнання її доходом податковий агент відображає її з ознакою доходу «

107» (якщо минув строк позовної давності), або з ознакою «126» (якщо борг анульований за самостійним рішенням кредитора).

 

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за I квартал 2010 року було неправильно вказано код ознаки доходу — «42» замість «01». Як виправити цю помилку (чи потрібно використовувати старий двозначний код або ж необхідно застосовувати новий тризначний відповідно «157» і «101»)?

 

Для того щоб виправити помилку, яку зроблено у I кварталі 2010 році, необхідно подати уточнюючий податковий розрахунок.

Відповідно до п. 4.4 Порядку № 1020 уточнюючий податковий розрахунок подається на підставі інформації з попередньо поданого податкового розрахунку і містить інформацію лише по рядках та реквізитах, які уточнюються.

Для вилучення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка та в графі 9 указати «1» — на вилучення рядка. Якщо виправляється помилка, допущена у I кварталі 2010 року, то й ознаки доходу необхідно вказувати ті, що застосовувалися у 2010 році: «01» — доходи у вигляді заробітної плати та «42» — дохід, виплачений самозайнятій особі.

 

Чи потрібно вказувати суми аліментів, які підприємство утримує зі своїх працівників згідно з виконавчим листом на користь їхніх колишніх дружин? Чий ідентифікаційний номер при цьому потрібно вказувати — колишньої дружини чи нашого працівника (колишнього чоловіка)?

 

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

за ознакою доходу «140» відображається сума аліментів, що виплачується згідно з рішенням суду за виконавчим листом отримувачу аліментів — резиденту (у даному випадку — колишній дружині працівника).

У графі 2 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ

вказується ідентифікаційний номер отримувача аліментів.

 

Як відобразити сумісників у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ — як штатних працівників або як працюючих за цивільно-правовими договорами?

 

У шапці Податкового розрахунку за формою № 1ДФ є два поля: «Працювало у штаті» та «Працювало за цивільно-правовими договорами».

Отже, кількість працівників-сумісників у шапці форми № 1ДФ указувати не потрібно, оскільки там немає відповідного поля. Однак інформацію про нараховані/виплачені доходи таким працівникам слід обов'язково показувати.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

за ознакою доходу «101» відображаються доходи у вигляді заробітної плати незалежно від того, чи отримуються вони від роботодавця, яким ведеться трудова книжка (основне місце роботи), чи не ведеться трудова книжка (сумісництво).

 

З якою ознакою доходу у формі № 1ДФ відображаються послуги, надані фізичною особою-підприємцем, видом діяльності якої є консультаційні послуги?

 

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ виплата грошових коштів фізичній особі-підприємцю у межах її підприємницької діяльності відображається з ознакою доходу 

«157».

 

Підприємство в березні 2011 року отримало від підприємця товар, а оплату за нього перерахувало такому підприємцю у квітні? Як слід відобразити таку операцію у формі № 1ДФ?

 

У цьому випадку підприємство в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за I квартал 2011 року мало відобразити нарахування доходу ФОП з ознакою доходу «157», у графі 3а зазначити вартість товарів згідно з договором. Оскільки оплату за товар не здійснено у I кварталі, графа 3 прокреслюється.

У Податковому розрахунку за II квартал 2011 року графу 3а слід прокреслити, а у графі 3 зазначити виплачену суму доходу.

 

Як відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума, сплачена за рахунок роботодавця за підвищення кваліфікації працівника?

 

Відповідно до

п.п. 165.1.37 ПК не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи сума витрат, понесених її роботодавцем у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) такої фізичної особи згідно із законом. Отже, якщо необхідність підвищення кваліфікації працівника або його перепідготовки зумовлена вимогами законодавства, витрати роботодавця, пов'язані з такими заходами, не включаються до оподатковуваного доходу працівника.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума витрат роботодавця у зв'язку з

підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника згідно із законом відображається з ознакою доходу «158».

 

На підприємстві працівники забезпечуються спецодягом і спецхарчуванням згідно з нормами, передбаченими законодавством. Чи відображається вартість такого одягу і харчування у формі № 1ДФ, якщо так, то за яким кодом?

Якщо спецодяг і спецхарчування видаються працівникам понад норми, передбачені законодавством (за рішенням роботодавця), за яким кодом відображають вартість такої «зверхвидачі»?

 

Майно, надане роботодавцем безоплатно або у тимчасове користування в межах закону, відповідно до

п.п. 165.1.9 ПК відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «136».

Вартість майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку понад норми, передбачені законодавством, є додатковим благом та відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу

«126».

 

Під яким кодом у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вказують виплату орендної плати за земельний пай фізичній особі, яка не є підприємцем?

 

Дохід від надання в оренду земельної ділянки, земельної частки (паю), майнового паю в порядку, установленому

п. 170.1 ПК (п.п. 164.2.5 ПК), у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображається з ознакою доходу «106».

 

За якою ознакою доходу у формі № 1ДФ відображається допомога по вагітності та пологах?

 

Оскільки допомога по вагітності та пологах є страховою виплатою, що здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такі виплати слід відображати з ознакою доходу

«128».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі