Теми статей
Обрати теми

За період вимушеного прогулу працівник має право на щорічну основну відпустку

Редакція ОП
Відповідь на запитання

За період вимушеного прогулу працівник має право на щорічну основну відпустку

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівника після тривалого перебування на лікарняному було звільнено з роботи 01.12.2008 р., однак згідно з рішенням Апеляційного суду його поновлено на роботі з дня звільнення. Суд зобов’язав визнати період з 01.12.2008 р. по 28.09.2010 р. вимушеним прогулом та оплатити його.

Працівник через два тижні після того, як приступив до роботи, написав заяву про надання йому щорічної основної відпустки з 01.11.2010 р. за період роботи з 01.08.2009 р. по 31.07.2010 р. та щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, оскільки вважає, що його поновлено в усіх правах і він може використати належні йому відпустки за час вимушеного прогулу. Чи має він право на такі відпустки?

(м. Харків)

 

Згідно з вимогами

ч. 5 ст. 235 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та ч. 1 ст. 76 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV прийняте судом рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника підлягає негайному виконанню. Виконання рішення вважається завершеним з моменту фактичного допущення такого працівника до виконання попередніх обов’язків на підставі відповідного акта органу, що прийняв незаконне рішення про звільнення працівника.

На підприємстві роботодавцем видається наказ про поновлення працівника на роботі та вносяться зміни до його трудової книжки:

«Запис за № … є недійсним, поновлено на попередній роботі», а в графі 4 трудової книжки робиться посилання на наказ про поновлення на роботі, що виданий на виконання рішення суду (п. 2.10 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58).

Тобто

поновлення на попередній роботі відбувається не з дати винесення судом рішення про таке поновлення, а з дати звільнення працівника, яка відповідно до цього рішення визнається недійсною.

У

ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) зазначено перелік періодів, які зараховуються до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Одним із таких пунктів є час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

При винесенні рішення про поновлення на роботі суд приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу (

ст. 235 КЗпП).

Отже,

час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. При цьому робочий рік (період), за який працівнику має надаватися щорічна основна відпустка, відлічується з дня поновлення його на роботі, тобто з 1 грудня 2008 року.

Якщо до незаконного звільнення працівник мав право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, то порядок надання такої відпустки та її тривалість установлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (

ст. 8 Закону № 504).

Згідно з

ч. 2 ст. 9 Закону № 504 до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки (за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці — ст. 7 та за особливий характер праці — ст. 8), зараховуються:

1) час фактичної роботи зі шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посади;

2) час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу зі шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці;

3) час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

Таким чином,

час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням, до стажу роботи, що дає право на щорічну додаткову відпустку, не зараховується.

Тому за період вимушеного прогулу працівник

має право лише на щорічну основну відпустку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі