Теми статей
Обрати теми

Виправлення в трудовій книжці неправильного запису назви професії

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виправлення в трудовій книжці неправильного запису назви професії

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівника прийнято на роботу по трудовому договору за професією «Інженер-експедитор», про що здійснено запис у трудовій книжці.

При проведенні перевірки на підприємстві зроблено зауваження щодо неправильного запису назви професії. Як потрібно записати назву професії та виправити неправильний запис у трудовій книжці?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій.

Записи про роботу вносяться у встановленому порядку до трудових книжок працівників згідно з професійними назвами, зазначеними у

додатках А та Б Класифікатора професій.

Чинний

Класифікатор професій ДК 003-2010, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, не містить професійної назви роботи «Інженер-експедитор». У ньому зазначено такі професійні назви: «Інженер» (код КП 2149.2) та «Експедитор» (код КП 3422). Ці професії належать до різних розділів Класифікатора («Професіонали» та «Фахівці»). Зважаючи на виконання інженером і експедитором різних завдань та обов’язків, ступінь відповідальності, освітньо-кваліфікаційні вимоги тощо, професійна назва роботи «Інженер-експедитор» є неправильною. У наведеному випадку може йтися про суміщення посад.

При цьому слід зазначити, що на експедитора покладається матеріальна відповідальність і з ним має бути укладено відповідний договір, оскільки посада експедитора включена до

«Перечня должностей и работ, замещаемых или выполняемых работниками, с которыми предприятием, учреждением, организацией могут заключаться письменные договоры о полной материальной ответственности за необеспечение сохранности ценностей, переданных им для хранения, обработки, продажи (отпуска), перевозки или применения в процессе производства», затвердженого постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з праці і соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Відповідно до

п. 14 Загальних положень розділу 1 Випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник), у разі виконання працівником робіт, які належать до різних посад, трудовий договір укладається за згодою сторін за посадою, яку визнано основною.

Основною вважається посада з найбільшим обсягом виконуваних робіт порівняно з іншими посадами. Згідно з

п. 6 Загальних положень у Довіднику визначено перелік основних робіт, які притаманні тій або іншій посаді, виходячи із встановленого в галузях економіки поділу і кооперації праці.

Конкретний перелік посадових обов’язків визначається посадовими інструкціями керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців, які розроблюють і затверджують роботодавці на основі

Довідника, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

У разі здійснення неправильного запису в трудовій книжці назви професії необхідно привести цей запис у відповідність до чинного

Класифікатора професій. Одночасно з цим потрібно привести у відповідність і наказ про прийняття на роботу за певною професією. Для цього потрібно видати наказ про внесення змін до п. ___ наказу № __ від ___ з урахуванням переліку професій, передбачених чинним Класифікатором професій.

При внесенні змін до трудової книжки потрібно керуватись

п. 2.6, 2.8, 2.9, 2.10 Інструкції № 58.

У

п. 2.10 Інструкції № 58 визначено технічний порядок внесення змін до трудової книжки. Так, у розділі «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження», «Відомості про заохочення» трудової книжки (вкладиша) закреслення раніше внесених неточних або неправильних записів не допускається.

У разі необхідності, наприклад зміни запису відомостей про роботу після зазначення відповідного порядкового номера, дати внесення запису до графи 3, пишеться: «

Запис за № ___ недійсний. Прийнятий за такою-то професією (посадою)» і у графі 4 повторюються дата і номер наказу (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу, запис з якого неправильно внесений до трудової книжки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі