Теми статей
Обрати теми

Викладацька робота в школі за посадою вчителя, яка виконується методистом відділу освіти, не вважається суміщенням

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Викладацька робота в школі за посадою вчителя, яка виконується методистом відділу освіти, не вважається суміщенням

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Методист відділу освіти суміщує роботу з викладанням математики в школі (6 годин на тиждень). Оплата праці в навчальному закладі здійснюється за фактично відпрацьовані години, як суміснику. Чи можливо здійснювати оплату праці, як за суміщення посад?

(м. Одеса)

 

Пунктом 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), установлено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, у тому числі педучилища (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Тому оплата праці педагогічного працівника, зокрема й методиста методичного кабінету відділу освіти, який виконує викладацьку роботу в школі поза межами основного робочого часу, має здійснюватися виключно за тарифікацією. При цьому під час канікул учнів педагогічний працівник має відпрацювати норму годин, установлену при тарифікації, виконуючи інші види організаційно-педагогічної роботи.

Погодинна оплата праці педагогічних працівників допускається у випадках, передбачених п. 73 Інструкції № 102. Цим пунктом, зокрема, установлено, що погодинна оплата праці педагогічних працівників в установах, зазначених у цьому розділі (установи освіти, у тому числі педучилища (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів)), допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин учителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102.

Є ще один випадок, коли оплата праці педагогічних працівників провадиться з погодинного розрахунку. Це тоді, коли педагогічний працівник, у тому числі методист методичного кабінету відділу освіти, виконує педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі до 240 годин на рік, яка не вважається сумісництвом. Відповідно до п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінюсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, така робота не вважається сумісництвом. Її виконання, як правило, здійснюється з дозволу керівника в робочий час без утримання заробітної плати.

Визначення поняття суміщення професій (посад) наведено в постанові Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145, яка нині діє на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII. Відповідно до цієї постанови суміщення професій чи посад — це виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня.

Тому викладацька робота в школі за посадою вчителя, яка виконується методистом методичного кабінету відділу освіти, не може вважатися суміщенням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі