Теми статей
Обрати теми

Особливості організації праці та заробітної плати працівників театрів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Особливості організації праці та заробітної плати працівників театрів

 

Вікторія МУЗИЧЕНКО, заступник начальника управління оплати праці та бюджетних програм — начальник відділу оплати праці Міністерства культури і туризму України

 

Міський театр драми та музичної комедії є госпрозрахунковим підприємством, яке знаходиться на частковій дотації з місцевого бюджету.

Згідно із Законом «Про театри та театральну діяльність» театр повинен бути в реєстрі неприбуткових. Але в місті він зареєстрований як комунальне підприємство, а не заклад, і тому податковою інспекцією театр не внесено до реєстру неприбуткових.

Театр працює 5 днів на тиждень (понеділок, вівторок — вихідні дні). Тривалість робочого тижня за колективним договором — 40 годин. Виникає низка запитань щодо особливостей роботи театру та його акторів:

1. Якої тривалості необхідно встановити робочий тиждень для творчого складу театру (акторів)? Що включається до робочого часу таких працівників?

2. Як оплачувати перевиконання охоронних норм виступів та постановок згідно з наказом Міністерства культури України від 17.02.97 р. № 58?

3. Чи не вважається подвійною оплатою виплата водію надбавки за класність у розмірі 25 %, за ненормований робочий день у розмірі 25 % та одночасно надання додаткової відпустки за ненормований робочий день тривалістю 7 днів згідно з умовами колективного договору?

4. Чи може бути одночасно надано працівникам театру матеріальну допомогу згідно з наказом Міністерства культури і туризму від 18.10.2005 р. № 745 та матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань відповідно до постанови КМУ від 14.07.2006 р. № 980? В якому розмірі може бути виплачена матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань творчим працівникам, які працюють неповний робочий день (4 год.)?

(м. Кривий Ріг)

 

1. Заробітна плата творчих працівників складається з оплати за тарифними розрядами (посадових окладів), визначених за схемою тарифних розрядів згідно з

наказом Міністерства культури і туризму України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745), та надбавок і доплат до них.

Заробітна плата працівникам нараховується на основі табеля обліку використання робочого часу, який має відображати фактично відпрацьований час працівників.

Коло обов’язків працівників визначається посадовими інструкціями, що затверджуються керівником підприємства, закладу, організації культури.

Режим роботи підприємств, установ, організацій, у тому числі театрально-видовищних, установлюється відповідно до вимог

ст. 52 КЗпП. Для артистичного персоналу, як правило, установлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем.

Питання щоденної роботи (зміни) творчих працівників театрально-видовищних підприємств слід урегульовувати згідно зі

ст. 53 та 57 КЗпП. Зокрема, час початку та закінчення роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності, установленими власником або уповноваженим ним органом спільно з профспілковим комітетом з урахуванням специфіки роботи підприємства. При шестиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин при тижневій нормі 40 годин.

Для працівників театрів, діяльність яких безпосередньо пов’язана з проведенням і обслуговуванням вистав і репетицій (артисти, гримери, костюмери, контролери квитків, гардеробники, монтувальники сцени, електроосвітлювальники, водії), де за умовами роботи не може бути додержана встановлена для такої категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням із профспілковим комітетом запровадження підсумованого обліку робочого часу. При цьому тривалість робочого часу за місяць не повинна перевищувати обумовленої законодавством нормальної тривалості робочого часу (

ст. 61 КЗпП). Наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138 затверджено Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу.

До

робочого часу творчих працівників зараховується час, затрачений на підготовку спектаклю, у тому числі короткотривалі перерви для відпочинку під час репетицій та підготовчої роботи, його проведення та завершення, а також інші види діяльності, з цим пов’язані, що передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку або колективним договором театрально-видовищного підприємства.

 

2.

Наказом Міністерства культури і туризму України «Про затвердження галузевих норм для працівників театрально-видовищних підприємств» від 17.02.97 р. № 58 затверджено охоронні норми виступів артистів у спектаклях, концертах і циркових виставах та норми постановок художнього персоналу театрально-видовищних підприємств.

Зазначені норми

не є виробничими нормами, від яких залежить оплата праці творчого працівника, такі норми передбачають охорону праці творчого працівника.

Згідно з вищезазначеним

наказом облік дотримання охоронних норм виступів ведеться поквартально. Перевиконання норм виступів у виставах може бути допущено у виняткових випадках з дозволу профспілкового комітету.

Оплата

артистам перевиконання місячної норми виступів провадиться при перевиконанні сумарної норми виступів за квартал. Перевиконання норм виступів оплачується артистам за ставкою, що визначена шляхом ділення місячного окладу на місячну норму виступів.

Для

художнього персоналу театрів оплата перевиконання норми нових постановок провадиться по закінченні календарного року із розрахунку основної заробітної плати за рік, поділеної на річну норму нових постановок.

 

3. Водіям автотранспортних засобів з ненормованим робочим днем надається у формі компенсації щорічна додаткова відпустка та провадиться відповідна оплата у вигляді доплати за ненормований робочий день.

Така доплата встановлюється водіям автотранспортних засобів згідно з

наказом № 745 у розмірі 25 відсотків тарифної ставки за відпрацьований час.

Відповідно до

п. 1 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7, ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у цьому випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов'язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Згідно зі

ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу надається додаткова відпустка до 7 календарних днів.

Конкретна тривалість додаткової відпустки встановлюється колективним договором по кожному виду робіт, професій та посад чи трудовим договором. Додаткова відпустка за ненормований робочий день надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

Отже, згідно із законодавством

водії автотранспортних засобів з ненормованим робочим днем мають право на отримання додаткової оплачуваної відпустки і одночасно доплати за ненормований робочий день.

 

4. Щодо надання матеріальної допомоги, зазначимо таке.

Матеріальна допомога працівникам закладів культури надається згідно з

наказом № 745, а саме, керівнику закладу культури надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі, надавати працівникам закладу матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання. На таку матеріальну допомогу мають право всі без винятку працівники театру. Надається вона за наявності коштів на її виплату, передбачених у кошторисі.

Крім того, згідно з

постановою КМУ «Про порядок виплати за вислугу років грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов'язків, надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань професійним творчим працівникам театрів державної та комунальної форми власності» від 14.07.2006 р. № 980 професійним творчим працівникам театрів державної та комунальної форми власності надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Така допомога надається у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік на підставі рішення керівника театру. На вказану матеріальну допомогу мають право артистичний та художній персонал театру, які обіймають посади, передбачені п. 1 Переліку посад професійних творчих працівників театрів та посад (спеціальностей) працівників інших специфічних театральних професій, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2006 р. № 208.

Зазначені матеріальні

допомоги надаються працівникам на підставі різних нормативно-правових актів і можуть надаватися одночасно за наявності коштів на їх виплату.

Згідно зі ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Таким чином, професійні творчі працівники театрів державної та комунальної форми власності мають право на отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі