Теми статей
Обрати теми

Щодо поділу путівок на санаторно-курортне лікування

Редакція ОП
Лист від 02.08.2011 р. № 01-16-2214

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО ПОДІЛУ ПУТІВОК НА САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ

Лист від 02.08.2011 р. № 01-16-2214

 

Відповідно до п. 4.11 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 р. за № 339/16355, комісією (уповноваженим) із соціального страхування може прийматися рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування застрахованих осіб та членів їх сімей, що працює (дружина або чоловік, які перебувають у шлюбі), у тому числі на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, що працюють на одному підприємстві, за умови попереднього отримання письмового погодження адміністрації санаторно-курортного закладу і терміну лікування кожної особи не менше 12 діб.

На думку Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, такий поділ санаторних путівок для лікування в умовах спеціалізованих оздоровниць не відповідає положенням наказу Міністерства охорони здоров'я України від 06.02.2008 р. № 56 «Про затвердження клінічних протоколів санаторно-курортного лікування в санаторно-курортних закладах (крім туберкульозного профілю) для дорослого населення» з точки зору медичних показань.

Оскільки відповідно до вимог лікувально-відновлювальних процесів передбачено комплекс медичних заходів, до складу яких входять як лікувальні процедури, так і кліматично залежні заходи, що базуються на певному періоді часу, а саме: 18, 21, 24 дні.

Поділ путівок не гарантує і не забезпечує нормативного лікувально-відновлювального процесу, а тому не може бути прийнятним під час здійснення оздоровчого процесу застрахованих осіб та членів їх сімей за рахунок коштів Фонду .

 

Директор Е. Ушаков

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПУТІВКУ НА САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ ДІЛИТИ НЕ МОЖНА: ДУМКА ФОНДУ

 

Згідно з п. 4.11 Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12 (далі — Порядок № 12), у певних випадках комісією (уповноваженим) із соціального страхування може бути прийнято рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування за умови попереднього отримання письмової згоди адміністрації санаторно-курортної установи і строку лікування кожної особи не менше 12 діб.

Водночас, на думку фахівців ФСС ТВП , такий поділ путівки не гарантує та не забезпечує нормативного лікувально-відновлювального процесу. Більше того, це суперечить положенням наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження клінічних протоколів санаторно-курортного лікування в санаторно-курортних закладах (крім туберкульозного профілю) для дорослого населення» від 06.02.2008 р. № 56 з точки зору медичних показань.

Як показує практика, ФСС ТВП не допускає поділу путівки на санаторно-курортне лікування. Крім того, на сьогодні, як правило, видаються путівки на 18 або 21 день, які й так згідно з Порядком № 12 поділу не підлягають.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі