Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Тривалість робочого часу педпрацівників

Міністерство соціальної політики України в листі від 30.06.2011 р. № 212/13/116-11 надало роз'яснення щодо тривалості робочого часу педагогічних працівників.

У листі зазначено, що ст. 50 КЗпП визначено нормальну тривалість робочого часу працівників, яка не може перевищувати 40 год. на тиждень. Відповідно до ст. 51 КЗпП законодавством установлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших). Наказом Мінпраці від 12.02.2007 р. № 44 встановлено тривалість роботи і педагогічне навантаження для окремих категорій працівників закладів та установ соціального захисту населення.

Зокрема, п.п. 1 п. 1 цього наказу для вчителів (усіх спеціальностей, у тому числі для вчителя-реабілітолога тощо) встановлено педагогічне навантаження 18 год. на тиждень, асистентів учителів-реабілітологів — 20 год. на тиждень, практичних психологів — 20 год. на тиждень виходячи з витрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хв.) на ставку заробітної плати (посадовий оклад), а не тривалість робочого часу на тиждень. Оплата праці вчителя здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження. Педагогічне навантаження — це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу. Крім цього навантаження, що становить, наприклад, 18 год. на тиждень за тарифною ставкою, викладач здійснює також інші види педагогічної діяльності: класне керівництво, перевірку зошитів, підготовку до занять тощо. Робочий час, що витрачається на виконання цієї діяльності, жодними документами не нормується та має визначатися виходячи з обсягу навчальних, методичних та організаційних обов'язків, відображених в індивідуальному плані вчителя.

Таким чином, як зазначено в листі, установлення для педагогічних працівників, які мають відповідно до законодавства право на скорочену тривалість робочого часу, 40-годинного робочого тижня є неправомірним. Оскільки оплата праці педагогічних працівників здійснюється згідно з обсягом педагогічного навантаження, у табелі обліку використання робочого часу проставляються години педагогічного навантаження відповідно до розкладу занять.

 

Установлення доплати за завідування навчальним кабінетом і надбавки за почесне звання

МОНмолодьспорту у своєму листі від 08.09.2011 р. № 1/12-4832 зауважило, що відповідно до п. 14 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, за завідування навчальними кабінетами вчителям та іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, а також викладачам загальноосвітніх дисциплін професійно-технічних навчальних закладів здійснюється додаткова оплата в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат встановлюється керівником навчального закладу за погодженням із профспілковим комітетом.

Жодних обмежень стосовно того, що таку доплату не може бути встановлено керівним працівникам, на думку МОНмолодьспорту, не існує. З урахуванням зазначеного додаткова оплата за завідування кабінетом у загальноосвітньому навчальному закладі може встановлюватися і директору, і його заступникам.

Щодо надбавки за почесні звання МОНмолодьспорту зазначає, що Інструкція № 102 застосовується тільки в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів» від 26.09.2005 р. № 557. Згідно з цим наказом працівникам закладів освіти за почесне звання «заслужений працівник» України, СРСР, союзних республік СРСР установлюється надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Чинними нормативно-правовими актами не визначено, що в навчальному закладі може бути встановлено таку надбавку лише особам, які мають почесні звання «народний вчитель», «заслужений вчитель» і «заслужений працівник освіти».

Така надбавка встановлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним почесним званням. Відповідність почесного звання профілю діяльності працівника на посаді визначається керівником навчального закладу. Установлення такої надбавки керівнику навчального закладу здійснюється за рішенням органу вищого рівня.

 

У листку непрацездатності стоїть позначка «алкогольне сп'яніння»: чи можна оплатити лікарняний

У листі від 07.10.2011 р. № 2966-07 виконавча дирекція Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зауважила: якщо працівник для призначення допомоги надав листок непрацездатності, в якому стоїть позначка «алкогольне сп'яніння», то комісія із соціального страхування має з'ясувати наявність причинного зв'язку травми з вживанням алкоголю.

У разі якщо буде доведено, що працівник травмувався не внаслідок алкогольного сп'яніння, допомогу по тимчасовій непрацездатності має бути надано на загальних підставах. При цьому до протоколу засідання комісії із соціального страхування потрібно додати в письмовій формі пояснення, довідки, інші матеріали, що свідчать про обґрунтованість прийнятого нею рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі