Теми статей
Обрати теми

Установлення надбавки за складність і напруженість у роботі при кожному підвищенні окладу: чи буде місяць базовим

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення надбавки за складність і напруженість у роботі при кожному підвищенні окладу: чи буде місяць базовим

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

З липня 2010 року працівникам обласного центру інвалідного спорту «Інваспорт» наказом керівника було встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі. Таку надбавку передбачено у штатному розписі центру з 01.07.2010 р. до кінця 2010 року. У наказі про встановлення такої надбавки застережено: «Виплату надбавки за складність і напруженість у роботі здійснювати в межах фонду оплати праці».

У 2011 році наказом (саме з такою застережною умовою — «у межах фонду оплати праці») і штатним розписом передбачено виплату такої надбавки. При цьому під час кожного підвищення заробітної плати (з 01.04.2011 р., з 01.07.2011 р., з 01.09.2011 р.) видається новий наказ про встановлення такої надбавки з такою самою умовою — «у межах фонду оплати праці». Установлений з 01.07.2010 р. диференційовано (залежно від категорій працівників) розмір надбавки (у відсотках) не змінювався.

Чи вважається в цьому випадку надбавка за складність і напруженість у роботі постійною виплатою і чи є липень 2010 року базовим для нарахування індексації заробітної плати працівників?

(м. Донецьк)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку № 1078 установлено, що в разі підвищення мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. При цьому сума підвищення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яку могло бути нараховано за відповідний місяць, і здійснювати таке підвищення потрібно за рахунок виплат, що мають постійний характер.

Інакше такий місяць не вважається базовим, і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Тому якщо згідно із законодавством умови оплати праці працівників передбачають надбавку за складність і напруженість у роботі, то місяць її установлення, а також місяць, в якому підвищується її розмір на постійній основі порівняно з попереднім періодом, вважається базовим для проведення індексації, за умови, що сума підвищення перевищить можливу суму індексації.

Поточні коливання розміру виплачуваної надбавки або відновлення виплати (після тимчасової невиплати) не впливають на визначення базового місяця для проведення індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі