Теми статей
Обрати теми

Чи має право вагітна жінка відмовитися від відрядження?

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи має право вагітна жінка відмовитися від відрядження?

 

Алла КОШИЛЬ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Директор підприємства направляє у відрядження жінку на малому терміну вагітності. Чи має вона право відмовитися від відрядження? Яким чином потрібно обґрунтувати цю відмову?

(Полтавська обл.)

 

Чинне законодавство захищає права жінки, яка працює на підприємстві незалежно від форм його власності. Правове регулювання праці жінок здійснюється відповідно до гл. XІІ «Праця жінок» Кодексу законів про працю (далі — КЗпП).

Згідно зі ст. 176 КЗпП заборонено направляти у відрядження вагітних та жінок, які мають дітей віком до трьох років. Жінок, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, відповідно до ст. 177 КЗпП не можна направляти у відрядження без їхньої згоди.

Отже, директор підприємства не має права направляти у відрядження вагітну жінку. Підставою для відмови працівниці від відрядження є вагітність, наявність якої у разі потреби може бути підтверджено довідкою із медичного закладу (жіночої консультації).

Якщо директор підприємства у порушення КЗпП усе-таки направляє у відрядження працівницю, то у такому випадку в офіційному порядку варто подати письмове звернення (заяву) до адміністрації підприємства. Заява повинна містити звернення про відмову від поїздок у відрядження з обґрунтуванням причини відмови (вагітність).

Найкраще, якщо заява буде складена у декількох примірниках, на одному з яких бажано зафіксувати факт одержання документа. Це буде доказом звернення працівниці до адміністрації підприємства.

Якщо ж переговори з роботодавцем не принесли успіху, вагітна жінка може звернутися зі скаргою до Державної інспекції з питань праці (далі — ДІпп), яка займається питаннями дотримання законодавства про працю. Стосовно повноважень ДІпп ми писали в «ОП», 2011, № 18, с. 23.

Звернення працівниці зі скаргою є підставою для проведення позапланової перевірки ДІпп. Цей факт, як правило, є достатнім для відстоювання вагітною жінкою своїх прав перед роботодавцем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі