Теми статей
Обрати теми

Заміна тимчасово відсутнього вихователя дошкільного навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Заміна тимчасово відсутнього вихователя дошкільного навчального закладу

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Як здійснюється оплата праці вихователів у дошкільних навчальних закладах у випадку, якщо вони замінюють у свій неробочий час своїх колег (вихователів)?

(м. Київ)

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 працівникам, які виконують обов’язки тимчасово відсутнього працівника, може бути встановлено доплату в розмірі до 50 відсотків посадового окладу.

Одночасно слід зазначити, що встановлення такої доплати передбачено, якщо особа виконує обов’язки відсутнього працівника у свій основний робочий час.

Ураховуючи те, що відповідно до ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-ІІІ та п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), вихователі дошкільних навчальних закладів мають скорочену тривалість робочого дня та їх навантаження становить 30 годин на тиждень, заміна ними відсутнього вихователя відбувається після закінчення робочого дня або до його початку.

Звертаємо увагу на те, що виконання цієї роботи не є сумісництвом, оскільки це передбачено абзацом другим п. 8 додатка до спільного наказу Міністерства праці, Міністерства юстиції та Міністерства фінансів від 28.06.93 р. № 43: робота вихователів у тому самому навчальному закладі понад установлену норму педагогічного навантаження не є сумісництвом.

Крім того, згідно з п. 63 Інструкції № 102 обсяг педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується. Оплата праці вихователів дошкільних навчальних закладів здійснюється за тарифікацією.

У випадку заміни відсутнього вихователя іншим вихователем забезпечується оплата праці за додатково відпрацьовані години, порядок здійснення якої унормовано п. 73 Інструкції № 102. Тобто при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх працівників у зв’язку з хворобою або з інших причин, яке тривало не більше двох місяців, здійснюється погодинна оплата праці за фактично відпрацьовані години.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі